2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Karácsonyi könyvbemutató Puzsér Róberttel – kirekesztésről, bin Ladenről fiataloknak

Karácsonyi könyvbemutató Puzsér Róberttel – kirekesztésről, bin Ladenről fiataloknak

Nem én vagyok bin Laden!

 A Facebookról értesüljenek gyermekeink a terrorizmusról és az erősödő kirekesztésről, vagy ezt megelőzve vegyünk egy mély lélegzetet és üljünk le velük beszélgetni? A Nem én vagyok bin Laden! című gyerekkönyv, valóban a gyermekeknek szól. Kortársaik történetén és történelmi tények felvillantásán keresztül meséli el, amit az üzenőfalakról már úgyis sejtenek…

Érzelmi megrázkódtatások nélkül, gyermekek számára is könnyen befogadható tárgyilagossággal adja át Bernard Chambaz a történteket. A Nem én vagyok bin Laden! című kötet, melyet Puzsér Róbert kritikus mutat majd be a közönségnek, a terrortámadásokat és azok utóéletét egy amerikai muszlim kisfiú szemszögéből ábrázolja. A mese középpontjában az igazságtalanság áll, melynek áldozatává válik a 10 éves Nasszír és a baptista John barátsága. Padtársakként indulnak osztálykirándulásra 2001. szeptember 11-én, ám a közös egyiptomi útra már soha nem kerül sor, mert John szülei így gondolják megvédeni gyermeküket.

Az általános iskolásoknak szóló mű egyik legfelemelőbb jelenete, amikor a mentés képeit a TV-ben követve Nasszír testvére elhatározza, hogy ha felnő, ő is tűzoltó lesz. Igazi válasz az amerikai reakcióra. Akkor ugyanis a tragédiára hazafisággal válaszoltak, a zászló színeibe öltözve mentek napokig iskolába a gyerekek. Pedig nem a muszlimok zöld ruháit kellett volna a szekrény alsó fiókjába suvasztani, hanem olyan szimbólumokat használni, ami mindenkit összeköt, aki nemet mond a terrorra. A Holnap Kiadó könyve ilyen alkotás. Toleranciára, békés együttélésre, egymás kultúrájának megismerésére és elfogadására tanít, és szót emel a szélsőséges nézetek ellen.

Bernard Chambaz író tanulmányai során modern irodalommal és történelemmel foglalkozott, ezúttal pedig tabukat döntögető bátorsággal adja kezünkbe a kulcsot egy békés világhoz.

„Az iszlám nem ellenség. A háború nem válasz.” – olvasható egy transzparens képéről. A gyerekek viszont pontosan érzik, hogy micsoda acsarkodó, egymást kizáró versengés zajlik napjainkban. Ki akkor az ellenség, és mi a helyes válasz? Minek folyik a harc, ha az ellenség láthatatlan? Még ha nincs is zsebünkben a bölcsek köve, párbeszéd nélkül a demagógok és a szélsőségesek adják majd a fiatalok szájába a választ.

A könyvet a kiadó karácsonyi rendezvényén, december 4-én, szerdán 17 órakor a Hadik Irodalmi kávéházban Puzsér Róbert mutatja be, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek