2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: A Fidesz Tőkés Lászlóval kapcsolatos állásfoglalása álságos és káros

A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága állásfoglalást fogadott el, amelyben elítéli, hogy a román állam vissza akarja vonni Tőkés László román állami kitüntetését. A Demokratikus Koalíció teljességgel abszurdnak és károsnak tartja a magyar parlamenti bizottság ezen döntését.

Tőkés Lászlónak a rendszerváltozás során a romániai demokratikus átalakulásban és az erdélyi magyarság helyzete javításában elévülhetetlen és minden honfitársunk számára megkérdőjelezhetetlen érdemei voltak. Ezért Tőkés Lászlót megilleti minden tisztelet a DK részéről is.

Azóta azonban Tőkés László, mint lényegében és egyoldalúan a Fidesz romániai képviselője, hű és buzgó végrehajtója a határon túli magyarság megosztását és ezáltal gyengítését perverz módon célul kitűző orbáni politikának. Ezzel Tőkés az elmúlt években hihetetlen károkat okozott Magyarországnak.

A Fidesz által elfogadott bizottsági állásfoglalás nevetséges és kilóg a lóláb. A magyar diplomácia minden, az Orbán­-kormány tevékenységével kritikus független külföldi értelmiségi és sajtóorgánum megnyilatkozására azonnal reagál, arra hivatkozva, hogy egy-­egy újságírói vélemény beavatkozás a magyar belpolitikába.

Amellett, hogy ez nem igaz, Orbánék mostani parlamenti állásfoglalása következetlen és álságos is: a magyar törvényhozás most hivatalosan nyilvánít véleményt egy romániai kitüntetés sorsáról, amellyel beavatkozik a román belügyekbe, és oktalan módon felnagyít egy alapvetően jelentéktelen kérdést.

A DK szerint a Tőkés kitüntetésével összefüggő huzavona eltereli a figyelmet a valódi problémákról, a romániai magyarság jogainak érvényesítéséről, és ismét bebizonyítja, hogy a Fidesz által megtestesített szélsőséges magyarországi és az ultranacionalista román csoportok egymást erősítik. Szomorúan állapítjuk meg ismét, hogy az Orbán-­kormány a magyar nemzeti érdekekkel ellentétesen cselekszik, és árt a romániai magyaroknak.

Kerék-­Bárczy Szabolcs
a DK elnökségi tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek