2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Demokratikus Koalíció a nemzeti koporsógyártásról

Egyesült Nemzeti Koporsógyártó Konzorcium néven nyerte a Budapesti Temetkezési Intézet 166 millió forintos közbeszerzését két kelet-magyarországi magánvállalkozás. Aki emögött valamilyen rosszízű, morbid tréfát vél fölfedezni, az téved: a hírt az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján nem a hircsarda.hu, hanem több, valóságos hírekre szakosodott internetes portál közölte.

A tender elnyerése kivételesen nem azért érdemel figyelmet, mert egy újabb – kisstílű vagy nagyszabású – Fideszes mutyi húzódik meg mögötte, hanem a pályázó konzorcium névválasztásának elképesztő ízléstelensége miatt.

A Demokratikus Koalíció értetlenül áll az előtt a tény előtt, hogy a konzorcium ezzel a névvel egyáltalán elindulhatott a pályázaton. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 2012. február 1-jén hatályba lépett módosítása szerint ugyanis a „nemzeti” jelzőt nevükben csak többségi állami tulajdonban vagy tartós állami befolyás alatt működő vállalkozások használhatják. A DK, noha az esetek döntő többségében fölöslegesnek tartja törvényben megkötni, milyen elnevezést választhatnak maguknak a cégek, úgy véli, ha már a kormánytöbbség elfogadta ezt a szábályozást, annak éppen ebben a morbid, kegyeletsértő tréfákra okot adó esetben érvényt kellett volna szerezni.

Kolber István
a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja,
országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek