2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Csernus szerint saját foglyaink vagyunk

Dr. Csernus Imre egyike hazánk azon személyiségeinek, akiről meglehetősen megosztó véleménnyel vannak a médiafogyasztók. Ami a szívén, az a száján – sokan bírálják nyers, őszinte stílusa miatt, míg mások pont ezért kedvelik a szakembert, hogy nyíltan ki meri mondani, mit gondol.

Csernus doktor az eddig megjelent műveiben megannyi témával foglalkozott a nőtől és férfitől kezdve, a párkapcsolatokon át egészen a gyereknevelésig és a családon belüli viszonyokig. Segítségükkel rengeteg olvasó indult el az önismeret hosszú, rögös útján, valamint, átlátva és megértve a helyzetét, felismerve az elkövetett hibákat és a félresiklásokat, kezdte el toldozgatni-foltozgatni életét. Legújabb, A kiút című könyvében a népszerű pszichiáter arra vállalkozik, hogy tudatosítsa bennünk, mindenki a saját sorsának kovácsa, s az útvesztőből, amelybe magunkat juttattuk, ki lehet jutni.

Problémái mindenkinek vannak. Még azoknak is, akik ennek szemernyi jelét sem mutatják – valószínűleg ők az álcázás mesterei. De attól még ugyanúgy emésztheti őket belülről valami. Valami, amelyre más talán csak legyintene, de nekik mégis megoldhatatlannak, végérvényesnek tűnik. Emiatt pedig, ha ez az eszünkbe jut, nyilván gyengének érezhetjük magunkat.

Az egymással való összehasonlítgatásnak nem sok értelme van – bár való igaz, az ember természeténél fogva szeret versengeni, s ez a gondok-bajok lajstromára is érvényes; a magyar meg pláne világbajnoki címet érdemelne a jajongás-búsongás versenyszámban –, hiszen a pszichológiában az objektivitásra nem lehet építeni mint kizárólagos mércére. Éppen ezért az csak időt rabolja, amelyet a megoldás keresésére is lehetne fordítani.

Nehézségeket azonban nemcsak egyénileg szinten léteznek, hanem azokat a kor és a társadalom is bőkezűen osztogatja. Napjainkban számos téren paradigmaváltás zajlik, ami miatt a régi és az új nehezen fér meg egymás mellett, nem találta még meg a közös hangot. Új trendek köszöntek be, a technológiai-technikai újítások egymás sarkát tapossák, s akik nem ebbe születtek bele (gyakorlatilag az Y-osok előtt mindenki), bizony idegen ez a megváltozott és gyorsuló tempóban formálódó világ, amelyhez vagy adaptálódnak, vagy ha nem, leszakadnak és elszigetelődnek. A generációk közti szakadéknak és a belőlük fakadó konfliktusoknak hátterében ez is állhat.

Mindezekről szól tehát Csernus Imre legújabb könyve: a modern emberek modern problémáiról (nyilván lelki értelemben), és az abból kivezető út egyéni megtalálásának lehetőségeiről.  A kiút tehát, mindamellett, hogy bátorít és segít saját házunk tájékát kisöpörni, illetve kitalálni az útvesztőből, górcső alá helyezi – az akár vízválasztónak is tekinthető – Y generáció fiataljait.

Nemcsak nekik, hanem a tőlük idősebbeknek is érdemes kézbe venniük Csernus művét, mert mindnyájunk számára sok, régóta fennálló kérdést, félreértést és előítéletet tisztázhat. És bár fenntartjuk, hogy komolyabb gond esetén érdemes szakemberhez fordulni, ha helyükön kezeljük az ilyen jellegű könyveket (és persze releváns forrásokat olvasunk, de azért Csernus annak számít), akkor legalább felismerhetjük, hogy tényleg gond van – sőt az eredetét is lehetőségünk nyílik beazonosítani.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…