2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

„Atomenergiáról – mindenkinek”

…címmel  ismeretterjesztő konferenciát szervez a Miskolci Egyetem, melyet az Országos Atomenergia Hivatal, a Miskolci Egyetem és a budapesti TIT Stúdió Egyesület rendez 2013. november 29-én.

A rendezvény célja: megismertetni az érdeklődőket mindazon az atomenergiával kapcsolatos aktuális információkkal, melyről naponta hallhatnak, olvashatnak a médiában. Neves szakemberek adnak tájékoztatást – többek között – az atomenergia jövőjéről; gyakorlati alkalmazásairól; a radioaktív sugárzás mibenlétéről; a nukleáris biztonság hazai és nemzetközi helyzetéről stb. A konferencia kísérőprogramjai: szakkiállítások és műszeres bemutató.
„ATOMENERGIÁRÓL – MINDENKINEK”
XIII. regionális ismeretterjesztő konferencia
Miskolc, 2013. november 29.

Szervezők:
Országos Atomenergia Hivatal, Miskolci Egyetem, TIT Stúdió Egyesület

Helyszín:
3515 Miskolc-Egyetemváros, Miskolci Egyetem, A/1. épület, XXXIII. előadó

Napjainkban az atomenergia szerepe felértékelődött, ugyanakkor nemzetközi felmérések szerint az emberek döntő többsége kevés és bizonytalan információval rendelkezik az atomenergiával kapcsolatban.

2005-ben – „A Fizika Nemzetközi Éve”-ben – az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel közösen elhatározta, hogy az atomenergiával kapcsolatos aktuális ismereteket tematikus rendezvénysorozaton adja közre Budapesten, majd a régiókban. A 2005 óta megszervezésre került ismeretterjesztő rendezvénysorozatnak (konferenciák, kiállítások, műszeres bemutatók) ez idáig közel 4800 résztvevője volt.

Az országos és regionális programok megszervezésének célja: az érdeklődők neves szakemberektől közvetlenül szerezhessenek ismereteket az energetikával, az atomenergiával kapcsolatosan. A konferencia címe is jelzi, hogy nem elsősorban szakemberekhez, hanem az érdeklődő nagyközönséghez kíván szólni. Az első országos konferenciára 2005-ben Budapesten került sor a Magyar Tudományos Akadémia székházában, ahol ~500-an vettek részt. Ekkor fogalmazódott meg az igény regionális konferenciák szervezésére egyetemi városokban. 2005 és 2013 között 12 regionális konferencia került megrendezésre. A Debrecenben (2 alkalommal), Miskolcon, Pécsett (2 alkalommal), Szegeden (2 alkalommal), Veszprémben (2 alkalommal), Győrben (2 alkalommal) és Egerben megrendezett regionális konferenciák szervezésében társszervezőként kapcsolódtak be a városok tudományegyetemei. A regionális konferenciák alkalmanként 250-300 főt vonzottak, a hallgatók között középiskolások és tanáraik, egyetemi kutatók, főiskolai és egyetemi hallgatók, tudományos-, oktatási- és környezetvédelmi civil szervezetek képviselői, a közigazgatásban dolgozók és egyéni érdeklődők voltak.

2013. november 29-én – Miskolcon a Miskolci Egyetemmel együttműködésben – második alkalommal kerül megrendezésre az „Atomenergiáról – mindenkinek” c. rendezvény. A 10.30-tól tartandó konferencia előadói mindazokat az atomenergiával kapcsolatos kérdéseket áttekintik, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. Kísérőprogramként a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását, valamint a Magyar Nukleáris Társaság által tartott műszeres bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadások a konferenciát követően az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhetők lesznek (www.oah.hu).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…