2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Csökkent a belföldi turizmus az idei első félévben

Csökkent a belföldi turizmus az idei első félévben

Csökkent a belföldi turizmus az idei első félévbenAz idei év első felében a magyar lakosság 21 százaléka tett legalább egy alkalommal többnapos belföldi utazást, ez 3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából. Az utazók az előző évinél 17 százalékkal kevesebbet, 96 milliárd forintot költöttek el. Szálláshely-szolgáltatásokra 29 milliárd, vendéglátó-szolgáltatások és élelmiszerek vásárlására 25 milliárd, közlekedésre 22 milliárd forint jutott. A turisztikai fogyasztás 35 százaléka a budapestiektől származott, 28 százaléka a Balaton régióban valósult meg.

A KSH szerint a 2009. első félévi adatok arról tanúskodnak, hogy a lakosság visszafogta turisztikai keresletét, csökkent az utazási aktivitás. Tavaly az első félév aránya a teljes évhez viszonyítva az utazások során eltöltött idő, illetve a turisztikai költés tekintetében 40 százalék körüli volt – teszi hozzá a KSH.

Az utazásokat a hétvégi típusú, 1-3 éjszakás utak dominanciája jellemezte. Egy-három éjszakáig tartó utazáson a magyar lakosság 18 százaléka vett részt legalább egyszer a vizsgált időszakban, az előző évben 20 százalék számolt be ilyen utazásról. Négy- vagy annál több éjszakás utazáson a lakosság 7 százaléka vett részt 2009 első félévében, ami a belföldi turisztikai kereslet jelentős szűkülését mutatja.

Az utazások fő motívuma az üdülés, pihenés volt, de jelentős a rokonok, ismerősök látogatása is, míg az utazáson töltött idő 9 százaléka kertészkedéshez, vagy más hobbi jellegű munkavégzéshez kötődött.

A kereskedelmi szálláshelyek közül a szállodák és a panziók voltak a legnépszerűbbek. Minden harmadik éjszakát ismerős által nyújtott szálláshelyen töltöttek az utazók, a saját második otthon részesedése 25 százalék volt.

Az utazásokon eltöltött időből 32 százalék a 45-64 évesek, 23 százalék a 25-44 évesek aránya, de számottevő, 21 százalék a 64 évesnél idősebbek részesedése is.

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek