2024. 08. 19. hétfő

Huba
1 EUR 396 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • A MISKOLCI NŐI ESÉLYEGYENLŐSÉGI FÓRUM MEGALAKULÁSÁRÓL

A MISKOLCI NŐI ESÉLYEGYENLŐSÉGI FÓRUM MEGALAKULÁSÁRÓL

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) elkészítésekor kérte fel 2013. nyarán a Holdam Önsegítő és Ismeretterjesztő Egyesületet és a Miskolci Nőknek Is Esélyt – MINŐIES Alapítványt a női célcsoporttal foglalkozó programrészek kidolgozására.

A helyi női esélyegyenlőség városi szintű fejlesztési irányainak, és a kapcsolódó intézkedések meghatározásában a következő szervezetek működtek együtt:

•    Baptista Szeretetszolgálat – Miskolci Női Lakóotthon
•    Dialóg Egyesület
•    Holdam Egyesület
•    Kalán Néni Összefogás Egyesület
•    Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaházért Alapítvány
•    MINŐIES Alapítvány
•    Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központ Miskolci Családok Átmeneti Otthona
•    Miskolci Egyetem BTK Szociológiai Intézet
•    Regionális Civil Központ Alapítvány.

Az együttműködés során megfogalmazódott az az igény, hogy jó lenne ezt a közös tevékenységet, munkát, együttlétet formalizálni, ezért egybehangzó igényként jelent meg a Női Esélyegyenlőségi Fórum (NEF) létrehozása.  A fórumban együttműködők fontosnak tartják, hogy a nőkkel kapcsolatos döntéshozatalba a női célcsoportot közvetlenül elérő és képviselő civil szervezeteket is bevonja a város. Az érintett civil szervezetek üdvözölik azt a támogatást, amit az esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi referens, Zimán Edvin, nyújt a kezdeményezés számára.

Az előző fél év tevékenységeinek és összefogásának köszönhetően 2013. november 18-án, hétfőn, 10 órakor a város támogatásával ünnepélyesen is megalakul a Városháza Dísztermében az érintett szervezetek képviseletével a miskolci NŐI ESÉLYEGYENLŐSÉGI FÓRUM.

A Női Esélyegyenlőségi Fórum (NEF) megalakulásának célja, hogy a városban a nőkért tevékenykedő civil, egyházi, önkormányzati és egyéb szervezetek rendszeresen találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek, programjaikat, tevékenységeiket hangolják össze, női projekteket együtt tervezzenek és valósítsanak meg. Így a szinergia hatás révén ezek a szervezetek hatékonyabban tudnak majd hozzájárulni a miskolci nők esélyegyenlőségének előmozdításához, diszkriminációjuk csökkentéséhez. 

Szeretnénk, ha a nőkkel foglalkozó szervezetek nem elszigetelten, vagy csak egy-egy szervezet összefogásával végeznék tevékenységeiket, hanem a NEF tagjaiként közösen vállalnának – akár célcsoportra orientáltan megosztottan is – egyes feladatokat. A fórum működhet „hálózatként” is: akár a város több pontján tudnák a kapcsolódó szervezetek a célcsoport igényeit tevékenység-megosztással kielégíteni, akár tanácsadásokat, szolgáltatásokat egymásnál, egymás célcsoportjainak nyújtani.  Terveink szerint a Női Esélyegyenlőségi Fórum (NEF) negyedévente találkozik, és egyeztet majd a helyi önkormányzattal.

A Női Esélyegyenlőségi Fórum tevékenységének két fő irányát határoztuk meg a megalakulás előtt, mely természetesen a közös munka során tovább bővülhet és változhat. Az önkormányzatra fókuszálva és támaszkodva részletes gender szempontú városi adatbázis létrehozása, a közszférában dolgozók gender szempontú érzékenyítése, gender kutatások, felmérések végzése, illetve az önkormányzati, döntéshozatali és napi működési rendszerekben a gender mainstreaming szemlélet és gyakorlat tudatosítása az egyik fő vonulat. Másrészt fontosnak tarjuk a helyben élő nők jogtudatosságának növelését képzésekkel és egyéb programokkal. A miskolci nők esélyegyenlőségi érdekképviseletét tanácsadással, szolgáltatások biztosításával szeretnénk teljesebbé tenni, és ismeretterjesztést végezni a helyi lakosság körében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mi a szerepe a weboldaladnak?
Manapság, amikor lassan már az óvodások is össze tudnak állítani egy weboldalt, sokan ennek megfelelő komolysággal vágnak bele sajátjuk megtervezésébe…

További cikkek