2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Lássuk tisztán, hogy mit látunk

A közlekedésben ősszel és télen a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát is – ezekre a körülményekre.

Az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) 2013. október 1-től december 15-ig meghirdette a „Látni és Látszani” elnevezésű kampányát. Ennek elsődleges indoka, hogy az időjárási viszonyok ősszel, illetve télen folyamatosan változnak, és ezzel együtt az út, – és látási viszonyok is romlanak, melyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak.

 

A kampányban a Rendőrség hivatalos partnere az X-Meditor Kft., amely a projekt során célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), melyet folyamatosan frissítenek. Itt megtalálhatóak az akcióban részvevő szervizek, optikusok elérhetősége.

 

A kampány során arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy vizsgáltassák át az autójukat, ellenőriztessék látásukat, s mindezt térítésmentesen az akcióban résztvevő szakszervizeknél, és optikusoknál.

 

A szervizek térítésmentesen vizsgálják át (október 1-től december 15-ig):

– a lámpák, fényvisszaverő elemek működését, a lámpatestek állapotát, rögzítettségét,

– fényvetőegységek állapotát,

– a gépjárművek egyéb világítási tulajdonságait.

 

A megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített tanúsítványt adnak. Ezek igazolják, hogy a jármű megfelelt a műszaki előírásoknak. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanúsítvány az esetleges és a közúti ellenőrzés során feltárt szabályszegés alól mentesítést ad.

 

A kampány másik eleme a gépjárművezetők látásellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez csatlakozó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, ha kell, meghatározza a dioptria mértékét és tanácsot ad megfelelő szemüveg elkészítéséhez.

 

A Rendőrség 2013. november 7-től december 15-ig a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…