2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Disznó nagy átverés

Januártól 5%-ra csökken az élő és félsertés áfája. Orbán Viktor szerint ez a lépés a sertéstartás helyzetét javítja és így a munkahelyek megőrzését is szolgálja.
Ez disznó nagy hazugság.

Az intézkedés kizárólag a feldolgozó üzemek érdekeit szolgálja, kifejezetten káros viszont a sertéstartók számára, akiknek a felhasznált takarmányok és más anyagok árában továbbra is 27%-os ÁFÁ-t kell kifizetniük, ám az eladott sertések árában az eddigi 27% helyett csak 5%-nyi ÁFÁ-t kapnak. Ezt az 5%-ot persze az ÁFA-elszámoláskor befizetik, az általuk korábban kifizetett 27%-ot pedig visszaigénylik, a közbeeső időszakban viszont kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, így termelési feltételeik romlanak.

A bejelentett lépés a fogyasztókat egyáltalán nem érinti, a sertéshús ára ettől nem csökken. Az intézkedés a költségvetésnek egyetlen fillérjébe sem kerül, a kormány a feldolgozó üzemek helyzetét a termelők megkárosításával javítja.

A Demokratikus Koalíció mélyen elítéli az ilyen és ehhez hasonló szemfényvesztő trükköket, azt pedig kifejezetten károsnak tartja, ha a kormány lobbiérdekeket kiszolgálva változtatgatja az adózás szabályait. Általában is ellenzi az élelmiszerek ÁFÁ-jának csökkentését, mivel az komoly költségvetési áldozatok árán többnyire nem a legrászorultabbaknak, hanem a tehetősebbeknek használ.

A jövőre hivatalba lépő demokratikus kormánynak ehelyett az élelmiszertermelés helyzetét átfogóan javító intézkedéseket kell tennie.

Nagy Huszein Tibor
a DK elnökségének tagja


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…