2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DK: Minden külföldön tartózkodó magyar állampolgár szavazhasson levélben!

A Demokratikus Koalíció súlyosan diszkriminatívnak, és mint ilyet, az alaptörvénybe, valamint számos, Magyarország által aláírt nemzetközi egyezménybe ütközőnek tartja azt a módot, ahogyan a választási eljárásról szóló törvény a levélben szavazást szabályozza.

A törvény értelmében a Magyarországon lakcímmel nem rendelkező állampolgár szavazhat levélben, míg a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár csak valamelyik magyar külképviseleten. Míg tehát például az a Sydney -ben lakó, Magyarországon soha életében nem járt, magyarul nem is beszélő személy, aki csak nemrégiben szerzett állampolgárságot, a karosszékében ülve, levélben szavazhat, addig az egész korábbi életét Magyarországon leélő, de az orbáni foglalkoztatáspolitika elől egy éve Észak-Angliába kényszerült állampolgárnak több száz kilométert kell utaznia ahhoz, hogy alapvető alkotmányos jogát gyakorolja. Nyilvánvaló, hogy a törvény az utóbbit indokolatlanul hozza hátrányos helyzetbe az előbbivel szemben.

A Demokratikus Koalíció ezért törtvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben indítványozza  a levélben szavazás jogának kiterjesztését valamennyi, a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárra. A párt egyúttal az alapjogi biztoshoz fordul azzal a kéréssel, hogy indítványozza az Alkotmánybíróságnak az említett szabályozás alkotmányellenességének megállapítását.

Molnár Csaba
a DK frakcióvezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…