2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Orbánék a gyógypedagógiai ellátást is tönkretették

Két hónappal az „oktatási reform” életbe lépése után a közoktatásban még mindig teljes a káosz. Sok iskolában a gyerekek még mindig nem kapták meg az összes tankönyvet. Közel kétszáz iskolában még mindig nincs kinevezett igazgató, ami jelentős nehézségekkel jár, mivel az ideiglenes iskolavezetők gyakran képtelenek megbirkózni az előttük álló feladatokkal. Különösen botrányos az, ami a sérült, illetve speciális nevelési igényű gyermekekkel történik. Sok helyütt megszűnt az iskolapszichológiai szolgálat, csökkent a gyermekfelügyelők, a nővérek száma, nincs elég gyógyszer, nincs ésszerű rendje a gyógypedagógiai ellátásnak. A szociális ágazatban dolgozó pedagógusokra nem vonatkozik a pedagógus életpálya, nem jár nekik béremelés sem. Az egyik Pest megyei gyermekotthonban pedig visszafizettetik a pedagógusokkal a számukra tévesen kifizetett béremelést.

A Demokratikus Koalíció mélyen elítéli azt az oktatáspolitikát, amelynek elsőrendű kárvallottjai a gyengék, az elesettek, a fogyatékos, sérült gyerekek. Az elmúlt években a „keresztény” szellemiségű kormány szisztematikusan ellehetetlenítette az ezeket a gyerekeket ellátó intézményeket, iskolákat. A kormányváltást követően mindent el fogunk követni a gyógypedagógiai ellátás újjászervezése, a fogyatékos gyermekek emberi méltóságának megőrzése érdekében.

Niedermüller Péter
a DK alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…