2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Közép-Európa: az autósok közel 10%-ának nincs kötelező biztosítása

Közép-Európa: az autósok közel 10%-ának nincs kötelező biztosítása

Az ismert biztosító 4000 fős közép-kelet-európai felmérése szerint a régióban az autótulajdonosok több mint 64%-a napi szinten használja gépjárművét, amely rendkívül fontos szerepet játszik életükben. További 25,7% nyilatkozott úgy, hogy heti rendszerességgel, míg 7,5% havi pár alkalommal ül a volán mögé. Az autósok jól tájékozottnak tartják magukat a kedvenc vagyontárgyukra köthető biztosítások terén, döntő többségük rendelkezik kötelező biztosítással, 36%-uk pedig casco biztosítással is.

Négy közép-kelet-európai ország és Ausztria felnőtt internetezői körében végzett felmérést a cég. Mint a kutatásból kiderült, a lengyel, a szlovák, a cseh, a magyar és az osztrák válaszadók életében igen fontos szerepet játszik autójuk. Az autótulajdonosok 64,3%-a napi rendszerességgel vezeti saját vagy céges autóját. A magyar autósok közül a legtöbben (a válaszadók 31,4 %-a) évi 5-10 ezer km-t tesznek meg gépjárművükkel, és csak Ausztriában jellemző a sokkal hosszabb éves futásteljesítmény.

A kutatásból az is egyértelműen látható, hogy a tulajdonosok életében érzelmi szempontból is igen jelentős szerepet játszik gépjárművük. A magyar autósok többsége úgy nyilatkozott, rendkívül fontosnak tartja, hogy rendelkezzen saját autóval. A legtöbben a gépjárművük által biztosított függetlenséget tartják sokra, de sokan emelték ki a vezetés nyújtotta élvezetet is. A magyar válaszadók 38%-a kimondottan büszke autójára, 30%-uk pedig egyenesen családtagként tekint arra. Ebben a tekintetben csak Szlovákiában volt magasabb eredmény (31%).

Miután praktikus és érzelmi okokból is kötődnek autójukhoz, annak biztosítását is fontosnak tartják a tulajdonosok. A négy ország válaszadóinak 67%-a jól tájékozottnak tartja magát a gépjármű-biztosítások terén, a magyar válaszadók körében ez az arány 64%. De a kutatásból kiderült az is, hogy a régió autótulajdonosainak 91%-a rendelkezik csak kötelező biztosítással, amiből viszont az is következik, hogy közel 10%-kuk a törvényileg előírt biztosítást sem köti meg.

A casco biztosítások még kevésbé elterjedtek: csupán a válaszadók 36%-a kötött ilyet autójára, annak ellenére, hogy 60%-uk ismeri a lehetőséget. Az assistance szolgáltatást tartják legkevésbé fontosnak az autósok, csupán 34%-uk vett igénybe ilyen jellegű lehetőséget is, míg csaknem 21% egyáltalán nem is ismeri mindezt. Hasonlóan alakul az arány a magyar autósok körében is, akiknek ugyan 98%-a kötött kötelező biztosítást, 27%-a pedig cascot is, ugyanakkor assistance szolgáltatást csupán 20%-uk vett eddig igénybe.

„Magyarországon a családok több mint 60%-a rendelkezik gépjárművel, és az ingatlan mellett általában egyértelműen ez a második legértékesebb vagyontárgyuk, ráadásul a kutatási adatok alapján érzelmileg is nagyon erősen kötődünk az autónkhoz. Ezért is nagyon fontos a megfelelő biztosítás kiválasztása. Számukra különféle kiegészítő szolgáltatásokkal (önvédelem biztosítás, vadkár biztosítás, bennülők balesetbiztosítása, kátyúkár biztosítás, stb.) havi pár ezer forintért személyre szabott védelem érhető el, akkor is, ha például ők voltak a károkozók” – hívta fel a figyelmet Simon Zsolt, a társaság gépjárműbiztosítási igazgatója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…