2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az MSZP és a Fidesz közösen tusolná el a Snowden-ügyet

Napról napra újabb bizonyítékok kerülnek elő arról, hogy az Egyesült Államok hogyan hallgatta le szinte az egész európai kontinenst, közöttük vezető politikusok telefonjait, internetes adatforgalmát is. Sőt, az is tisztán látszik, hogy az Egyesült Államok lehallgató bázisokat is működtet európai országokon belül.

Amellett, hogy – a Snowden-akták szerint – több európai, így a német, a brit és a svéd titkosszolgálat is együttműködött az NSA-val, hogy európai, így magyar állampolgár adataihoz is hozzáférjenek az amerikaiak, az NSA még önállóan is megfigyeli minden európai ember telefon- és internetes adatforgalmát. Ez egyértelműen törvényellenes, agresszív cselekedet, különösen akkor, ha azok egyes szuverén államok intézményei vagy azok vezetői ellen irányulnak.

A Jobbik megkérdőjelezi ezek után a transzatlanti kapcsolatok jellegét, annak legitimitását. Miképpen kérhet tőlünk számon a nyugati világ bármit is, amikor ők maguk is a Szovjetuniót megszégyenítő módon figyelik meg saját állampolgáraikat, élén a saját szövetségeseit is lehallgató Egyesült Államokkal? Európában egyre több helyen kérdőjelezik meg az Egyesült Államok szándékait e kérdésben. Elég, ha csak az Európai Parlament egy korábbi, az Echelon-programról készült jelentését nézzük, melyben kimondták, hogy a lehallgatásokból szerzett információkkal az USA hatalmas gazdasági előnyökre tett szert Európával szemben.

A Jobbik is beterjesztett egy határozati javaslatot, amely elítélné és kivizsgálná az Egyesült Államok agresszív hírszerző tevékenységét, de azt a Fidesz az MSZP-vel karöltve nem támogatta, így a Ház nem is vette tárgysorozatba. Külön felháborító, hogy az ezen kérdést feszegető jobbikos interpellációban Németh Zsolt külügyi államtitkár szinte szóról szóra az Egyesült Államok sablonválaszát olvasta fel az Országgyűlésben, mintha önálló magyar vélemény e kérdésben nem is lenne.

A Jobbik ezért további lépések megtételét sürgeti, hogy itthon is tisztán látszódjon: történt-e az Egyesült Államok részéről műveleti tevékenység Magyarország vagy magyar állampolgárok ellen?

Németh Zsolt országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…