2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Startol a Docler SchoolTúra-projekt

Szeptembertől országjáró körútra indul a Söndörgő Együttes. Az autentikus népzenét játszó együttes ezúttal nem turnézni készül, hanem a hátrányos helyzetű térségekben élő gyerekekkel próbálja megismertetni, megszerettetni az élő, hangszeres muzsikát.

A projekt támogatójának, a Docler Holdingnak köszönhetően az iskoláknak és a családoknak egyetlen fillérjükbe sem kerül a sajátos „különóra”.
Kulturálisan hátrányos helyzetű térségekben élő gyermekek részére nyújt ingyenes zenei nevelést a Docler SchoolTúra-program. A Söndörgő Kulturális Egyesület által megálmodott projekt célja, hogy a koncertsorozat által felkeltsék a zene iránti érdeklődést a gyerekekben, valamint, hogy a professzionális zenészek által adott koncertek során az ifjú generáció különböző stílusokkal, műfajokkal és hangszerekkel is megismerkedhessen. A fellépéseket a zenekarok szóbeli előadásokkal is kiegészítik, biztosítva az elméleti tudás elmélyítését. A 2013-ban induló programsorozat három iskolai tanév alatt valósul meg.  A magyar kultúra elhivatott támogatójaként a Docler cégcsoport elsőként állt a SchoolTúra-program mellé.
A sorozat szeptemberben Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében indul, majd Borsod, Heves és Nógrád iskolái következnek, 2014 elején pedig Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar lesz a soros. A koncertek az iskolák illetve a diákok számára teljesen ingyenesek.

A Söndörgőről:
Az együttes ma az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai világzenei palettán, és külföldön is nagyon keresettnek számít, amit olyan fesztivál- és koncerthelyszínek fémjeleznek, mint például a londoni Queen Elizabeth Hall, a világzene legnagyobb eseményének számító WOMEX, vagy dániai Roskilde fesztivál. Az 1995-ben alakult együttes nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, hiszen számos iskolai koncertsorozatban és gyerkekek számára rendezett matinékoncerten működtek már közre.
Az Egyesület több mint tíz éve alakult, és szorosan kötődik a Söndörgő Együttes tevékenységéhez, vagyis a magyarországi szerb és horvát kisebbség hagyományainak megőrzéséhez, a délszláv népzenei kultúra megismertetéséhez, oktatásához és a balkáni nemzetiségek történelmének, kulturális örökségének, művészetének népszerűsítéséhez. A szervezet már számos koncertet, táncházat, nyári fesztivált és egyéb programot hozott létre, valamint hangzó kiadványokat adott ki.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…