2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szociális program helyett mindenkire kiterjedő áfacsökkentést!

A Jobbik alapvetően elhibázottnak tartja Orbán Viktornak péntek reggel, az egyik rádiócsatornán elhangzott javaslatát, amely szerint a tűzifát használó családokon szociális program révén kívánnak segíteni. Álláspontunk szerint ez eddig még sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A javaslat felületességből és nemtörődömségből fakadó porhintés, amelyből látszik, hogy a miniszterelnöknek fogalma sincs, hogyan történt korábban a program gyakorlati megvalósítása. Az érintettek elsöprő többsége nem is tudott a létezéséről, akihez pedig eljutott némi tüzelő, annak a legalább hat hónapig tartó fűtési szezonból legfeljebb néhány napi szükségletét tudta fedezni. Emiatt pótcselekvés szociális tűzifaprogrammal kiszúrni az emberek szemét.

A megoldás a tűzifa áfatartalmának huszonhétről öt százalékra történő csökkentése, amelyet a Jobbik – elsőként a pártok közül – már tavaly decemberben kezdeményezett. A javaslatot akkor a fideszes és a baloldali képviselők közül egyik sem támogatta. Felmérések szerint azok, akik a háromszorosára emelkedő gázárak miatt lemondtak a gázfűtésről, legalább hetven százalékban fatüzelésre tértek át. A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy hátrányos megkülönböztetést szenvedjenek a fával fűtők, hiszen ezzel ismét a legszegényebb embereket hagyják cserben. Célunk, hogy százból ne egy-két család, hanem minden érintett élvezze az intézkedés előnyeit. Az áfacsökkentés révén egységesen, minden felhasználóhoz el tudna jutni a rezsicsökkentés kedvező hatása.

Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek