2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

DK: Gyilkolhat a struccpolitika!

A Demokratikus Koalíció tiltakozik az ellen, hogy a józsefvárosi polgármester és képviselőtestület a Kék Pont Alapítvány által működtetett tűcsere program megszüntetéséről döntött.
Ugyanaz történik a kábítószer fogyasztással, mint a szegénységgel és a hajléktalansággal:  azt hiszik a város fideszes  vezetői, ha elrejtik a problémát, akkor nincs is.
A szakmailag sikeres tűcsere program legfontosabb célja az, hogy csökkentse a problémás intravénás drogfogyasztás ártalmait, elsősorban a hepatitis és a H I V/ A I D S terjedését. A súlyos kábítószer használók számára  gyakran ez a program és a hozzá kötődő támogatás jelenti az egyetlen külső kapcsolatot, lehetőséget a  szakmai segítség eléréséhez.
A döntés szokás szerint egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül született. Az érvelés színvonalát jellemzi, hogy a fecskendők Kocsis Máté által kifogásolt  közterületi begyűjtésért nem az alapítvány, hanem a Közterület Fenntartó Vállalat és a Városüzemeltetési Szolgálat felelős.
A tűcsere program megszüntetése a tapasztalatok alapján növelni fogja a problémás droghasználatot, a hepatitis és a H I V/ A I D S terjedését, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények számát, azzal fenyeget, hogy növekszik droggal kapcsolatos halálesetek száma. Mindez hosszú távon a kerület minden lakójára káros hatással lesz.
A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat vonja vissza rövidlátó és felelőtlen döntését. Kezdeményezzük, hogy a Főváros, a kerületek, az érintett civil szervezetek és szakemberek együttműködésével szülessen közös budapesti drogstragégia, és jöjjön létre a kábítószer használat megelőzését, a rehabilitációt és az ártalomcsökkentést szolgáló komplex  intézményrendszer.

Arató Gergely
DK Budapest

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek