2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Többet ér az egyházi áldás, mint a tanulás

Ha valaki laptopra pályázik Miskolcon, nem árt jóban lennie az egyházzal: 5 pont jár érte, míg az informatikai jeles bizonyítványért 3

Jóval több pontot érne például az egyházi ajánlás, mint a jeles informatika bizonyítvány a miskolciak számítógéphez juttatását célzó pályázat tervezett elbírálási rendszerében. De nemcsak ez az egyetlen furcsaság az informatikai eszközök térítésmentes használatának igénylésére benyújtható pályázat szabályzatában: a célcsoportok közül például nem preferálják külön a 25-45 év közötti munkanélkülieket, noha elsősorban az ő álláskeresésüket lehetne az informatikai fejlesztéssel segíteni. Félő, hogy a programot a fideszes városvezetés csupán politikai haszonszerzésnek, szavazatvásárlásnak tartja. Minderről az MSZP-frakció két tagja, Földesi Norbert frakcióvezető (MSZP) és dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő (DK) számolt be szerdán Miskolcon.

Elmondták: hasznosnak és jónak tartják azt a kezdeményezést, hogy a Miskolc és agglomerációja digitális közösség program keretében összesen 21 ezer 500 hordozható számítógépet adjanak használatba az arra pályázó városlakók között, ám az korántsem mindegy, hogy az állam és az Európai Unió forrásaiból, azaz az adófizetők pénzéből finanszírozott programot milyen módon hajtja végre Miskolc. „Ha problémákról beszélünk, akkor a városvezetés demagóg módon mindig azzal jön, hogy savanyú a szőlő, vagy, hogy nem tudunk együtt örülni a város sikereinek. Nyilván most is ezt fogják mondani. Ám az biztos, hogy a város által összeállított tervezett pályázati feltétel úgy rossz, ahogy van, ráadásul megint kapkodva, a saját maguk által felállított határidőket be nem tartva látnak hozzá a programhoz” – mondta Földesi Norbert, utalva arra, hogy a Digitális Város projekt szeptember 15-én indult volna a digitalismiskolc.hu honlap elindításával. A honlap szeptember 18-án délelőtt 10 órakor még nem működött, csupán annyit hozott a látogató tudomására, hogy „Fejlesztés alatt…”

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Digitális Miskolc programról szeptember 9-én tartott tájékoztatót az önkormányzati képviselőknek dr. Kiss Gábor alpolgármester. Akkor elmondta, hogy a digitalismiskolc.hu szeptember 15-én indul, a pályázati kiírást szeptember 20-án teszik közzé. A kiírás tervezetét a képviselők megkapták, ám azt áttanulmányozva rengeteg kifogásolnivalót találtak benne.

A tervezett elbírálási szempontrendszer szerint például jóval több pontot ér az, ha valaki a pályázati kiírásban felsorolt egyháztól, és/vagy civil szervezettől (ezek jelentős része egyházi kötődésű) származó támogató ajánlást nyújt be (5+5-öt, tehát összesen 10 pont), mint az, ha az általános iskolás és középiskolás pályázó jeles eredményt ér el informatika tantárgyból (3 pont). A rászorultság esetén a közüzemi tartozásmentesség sokak számára nehezen teljesíthető feltétel, hiszen több célcsoport (például az álláskeresők, vagy a megváltozott munkaképességűek) tagjai éppen azért pályáznak, mert rossz az anyagi helyzetük.

A pályázat levezénylésére, az értékelésre a Miskolc Holdingban 166 millió forintból projektirodát hoznak létre, ott döntenek mindenről. Ez az MSZP-frakció tagjai szerint irracionális, hiszen például az általános és középiskolás pályázók esetében logikusan az iskola lehetne az illetékes, ők tudnák ellenőrizni azt is, hogy a nyertes diákok megfelelően hasznosítják-e a laptopokat, vagy sem. Ugyanez a helyzet az egyetemisták esetében is, az egyetemnek, a hallgatói önkormányzatoknak kellene megkapniuk a döntési és ellenőrzési ehetőséget. Ott például tudnák azt is, ha egy nyertes később mégis otthagyná az egyetemet, s így már nem lenne jogosult a számítógép használatára. Ebben az esetben más rászoruló, de a feltételeknek megfelelő fiatal kaphatná meg a visszavett laptopot.

A központi elbírálás és kiosztás – hangzott el – már csak azért is veszélyes, túl sok személyes információ jut el egy központba, s azokat – ha tetszik, ha nem, de ma, Magyarországon sajnos ez a helyzet – közvetlen politikai célokra is felhasználhatják. Ugyanez a helyzet a távfelügyeleti rendszerrel is: a pályázónak hozzá kell járulnia a távfelügyeleti rendszer működtetéséhez. A pályázati kiírásból nem derül ki, hogy ez mit takar, ám félő, hogy nem csupán szoftverfrissítésről van szó…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek