2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

„Nem fogunk örülni a hazugságaiknak!”

A korábbi városvezetés eredményeivel „fényezik” magukat Kriza Ákosék, miközben lelkesen szidják elődeiket. Az MSZP kiakadt.

Hazugságok, csúsztatások tömkelege olvasható a miskolci polgármesteri hivatal legújabb, Együtt a városért címet viselő, minden miskolci háztartásba eljuttatott, közpénzen készült és terjesztett szórólapjában. A városvezetés ebben saját eredményeként mutatja be azokat a milliárdos nagyságrendű fejlesztéseket, melyeket még az előző, szocialista városvezetés indított el, ők pedig nem tettek mást, mint csupán tovább menedzselték azokat. Azt is rosszul, több beruházás például az ő hibájuk miatt több éves késedelmet szenvedett. Ezt állítja Földesi Norbert. Az MSZP miskolci frakcióvezetője kedden, a Városház téren, a szórólap egy paravánra kasírozott változatán pontról pontra haladva cáfolta és kommentálta a közpénzen megjelentett kiadványban szereplő állításokat.

Mint elmondta, a szórólapon már dr. Kriza Ákos polgármester köszöntője is hemzseg a valótlanságoktól. A városvezető például azt írja a miskolciaknak, hogy „sokan vannak olyanok, akik napi politikai érdekek mentén kisebbíteni akarják sikereinket, örömeinkbe ürömöt vegyítenek”. Földesi Norbert ezzel kapcsolatban leszögezte: nem a sikereket akarják kisebbíteni, csupán arra kívánnak rámutatni, hogy mindazt, amivel most a városvezetés – mint fogalmazott – „fényezi magát”, az előző városvezetés indította el, tudván, hogy azok minimum két cikluson átívelő fejlesztések lesznek. Ezt viszont eltitkolják a városlakók elől dr. Kriza Ákosék, úgy, hogy közben a napi kommunikáció szintjén is lépten-nyomon szidják a Káli-érát. A város korábbi eladósításáról beszélnek, miközben azokkal a fejlesztésekkel büszkélkednek, amelyek nem jöhettek volna létre, ha a mintegy százmilliárdos nagyságrendű pályázati pénzek elnyeréséhez szükséges önerőt az előző városvezetés – készpénzforrás híján hitelből – nem teremti elő. „Ennek alapján Kriza Ákosék ne várják el, hogy örüljünk a hazugágaiknak!” – jelentette ki a frakcióvezető.

A bölcsőde- és óvoda-felújítási programban például azzal a Szivárvány óvodával dicsekednek Krizáék, melynek felújítására az előző városvezetés szerzett mintegy 100 millió forintot. A fideszes városvezetésnek viszont közel három évébe tellett, mire végzett a beruházással. Elfogyasztottak két kivitelezőt, még a harmadik sem fejezte be a munkát teljes egészében. Az ovisok tavaly áprilistól idén szeptemberig, azaz közel másfél évig voltak kénytelenek spártai körülmények között, a szomszédos általános iskolában meghúzni magukat, csak azért, mert a városvezetés még egy 5-6 hónap alatt elvégezhető óvoda-felújítást sem képes tisztességesen levezényelni.

Hasonló a helyzet a Selyemréti Strandfürdővel is. A szocialista városvezetés 500 millió forintot nyert a fejlesztésre, 2010 októberében kiválasztott kivitelezővel adták át a beruházást dr. Kriza Ákoséknak. Nekik semmi mást nem kellett volna tenniük, mint aláírni a szerződést a kivitelezővel, s kezdődhetett volna a munka. Ehelyett húzták az időt, majd új kivitelezőt választottak. A beruházás elkezdődött, de félbeszakadt, mert a saját maguk által kiválasztott kivitelezővel felbontották a szerződést. Új pályázat, új kivitelező, az idő meg csak haladt. Végül a tervezett befejezéshez képest kétéves csúszással adták át a strandot, azt is úgy, hogy a fertőzött víz miatt napokig nem is látogathatta a létesítményt a nagyközönség.

A Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című projektet kiemelt projektté nyilvánította 2010 márciusában még az előző, szocialista kormány, akkor határozták meg a 2,4 milliárd forintos keretösszeget, mintegy 400 millió forintos önrésszel. Ez volt a pályázat első fordulója. A város a második fordulóban, 2011-ben is sikerrel szerepelt, így 2011 már el lehetett kezdeni a terveztetést, a kivitelező kiválasztását. Úgy volt, hogy a tényleges munka már 2012-ben elkezdődik, többek között emiatt döntöttek úgy a Kaláka Fesztivál szervezői, hogy Egerbe költöznek (a 2012-es Kaláka Fesztivált így már ott rendezték meg, csakúgy, mint az ideit). Ennek ellenére Diósgyőrben egészen mostanáig még egy kapavágás sem történt, hiszen a kivitelezőt három közbeszerzési eljárás után sikerült csak kiválasztaniuk.

A Zöld Nyíl villamosfejlesztési projektet szintén az előző városvezetés indította el, a 2010-es kampányban a Fidesz támadta is lelkesen. Pelczné dr. Gáll Ildikó, a párt alelnöke egyenesen odáig ment, hogy a választási hajrában már a projekt lehetséges leállításáról beszélt. A választásokat, mint ismert, megnyerték, ám végül csak folytatták azt, amit a Káli Sándorék elindítottak. Amit hozzátettek, az a villamos kiválasztása volt: sikerült is egy olyan járműgyártót nyertesként kihozniuk, melynek járművei után áfát kell fizetnie az MVK Zrt.-nek (az összes többi gyártó esetében erre nem lett volna szükség). Az áfafizetéshez 1 milliárd forintra lenne szükség, amit hitelből finanszíroznának, ha kapnának egyáltalán hitelt. De nem kapnak, s ha mégis hozzájutnak, a kamatterhek akár 100 millió forintos veszteséget is jelenthetnek a városnak.

Mindezek alapján – mondta Földesi Norbert – a minimum az lett volna, ha azt is ráírják a szórólapra, hogy „Köszönjük, MSZP!”

Forrás: északonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…