2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Miskolciak nem dolgozhatnak Tapolcán?

Sem az új terveket készítő cég, sem a fürdőfejlesztési tanácsadó nem miskolci. Úgy tűnik, a kivitelező sem lesz az.

A fideszes városvezetés közbeszerzést írt ki Miskolctapolca fejlesztésére, ám a feltételeknek egyetlen miskolci cég sem felel meg. Ráadásul még tervek sincsenek, ezt egy győri illetőségű céggel készíttetik el. Fürdőfejlesztési tanácsadót ugyanakkor már sikerült keríteni, egy olyan embert, akinek „semmi köze sincs Miskolchoz”. Minderről dr. Simon Gábor szocialista országgyűlési és önkormányzati képviselő beszélt csütörtökön Miskolcon, dr. Varga László országgyűlési képviselővel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Dr. Varga László emlékeztetett arra, hogy a 2010-es önkormányzati választási kampányban kormánypárti oldalról többször is elhangzott: ha fideszes városvezetést választanak a miskolciak, akkor abból a város, konkrétan Miskolctapolca csak profitálhat. Ez esetben ugyanis „egyszínű” lesz a kormányzat és a városvezetés is, vagyis Miskolcnak nyilván nagyobb az esélye állami források megszerzésére. Rámutatott: a narancsos színek lassan már három éve passzolnak, ám az állami pénz mégsem özönlik a városba. Pedig a Fidesz a kampányban 7 milliárd forintot ígért Miskolctapolca fejlesztésére. Ezt később ígéret szintjén 5 milliárdra redukálták, végül a városvezetés beadott egy pályázatot, melyben 3,3 milliárddal számoltak. Ebből sem lett semmi, a fideszes kormányzat 0, azaz nulla forinttal támogatta a miskolci terveket, miközben akkor Nyíregyháza 2 milliárdot, Debrecen pedig 3 milliárdot nyert turisztikai fejlesztésre.

A szocialista képviselő felolvasta annak a közleménynek egy részét is, amelyet az elbukott pályázat hírére adott ki a városvezetés. Ebben – egyebek mellett – a következő szerepel: „Az előre eltervezett ütemterv szerint halad Miskolctapolca városrész fejlesztési koncepciójának kidolgozása. Ennek eredményeképpen 2012. szeptember közepe után – már az engedélyes tervek birtokában – igen rövid határidőn belül kezdődhetnek a konkrét fejlesztések a strandon, a Barlangfürdőben, az ősparkban és a feltárt kolostor területén. Tapolcán lesz strand, Tapolcán megszüntetjük a méltatlan körülményeket!”. Most – emlékeztetett Varga – 2013. szeptember közepét írjuk, s a sokadik ígéret ellenére sem történt semmiféle beruházás a városrészben.

Elmondta azt is, hogy Miskolctapolca ügyében augusztus 26-án a parlamentben is kérdezett a kormányzattól, ám a miniszteri válaszban – az ígéreten túl, hogy tudniillik hamarosan indulhat a fejlesztés – semmi konkrétum nem szerepelt. Felhívta a figyelmet arra, hogy eközben Debrecen sikerrel pályázott a Nagyerdő felújításárára, projektjükre 2 milliárd forintot nyertek. Szerinte Miskolctapolca esetében csak választási ígérgetés folyik, a miskolci városvezetés, a miskolci fideszes országgyűlési képviselők lobbiképtelensége miatt Miskolc lemaradt, a régió nagyvárosai közül Nyíregyháza és Debrecen is sokkal eredményesebb az állami és uniós források megszerzésében.
Dr. Simon Gábor az elmúlt egy év, Miskolctapolcával kapcsolatos történéseit elevenítette fel. Elmondta: sok millió forintból elkészült egy miskolctapolcai fejlesztési koncepció, ám a fideszes városvezetés úgy döntött, azt mégsem használja. Új terveket készíttettek, azokat fórumon be is mutatták a miskolctapolcaiaknak. Bár a tervek elnyerték az emberek tetszését, azokat sem valósítják meg. Most egy harmadik tervet készíttetnek, ezúttal egy győri illetőségű mérnöki irodával, annak ellenére, hogy erre a célra nyilván Miskolcon is találtak volna megfelelő társaságot.

De ez még semmi: bár az új tervek még nincsenek meg, vagyis azt sem tudja a városvezetés, mit és miből akar Miskolctapolcán építtetni, a kivitelezésre – közgyűlési döntés nélkül – közbeszerzést írtak ki, a polgármester pedig fürdőfejlesztési tanácsadóként elkezdett alkalmazni egy olyan, szintén dunántúli illetőségű embert, akinek – mint fogalmazott – „semmi köze sincs Miskolchoz”.
A legfájóbb az egészben – mondta dr. Simon Gábor –, hogy az építési közbeszerzést olyan feltételekkel írták ki, amelyeknek egyetlen miskolci cég sem tud megfelelni. Őt magát felháborodott miskolci cégvezetők keresték meg, mondván, elképesztő, hogy a jelenlegi városvezetés nem a miskolci civilekre, szakértőkre, miskolci gazdasági társaságokra támaszkodva végzi a munkáját.

Dr. Simon Gábor felszólította a városvezetést, hogy érvénytelenítse a már kiírt közbeszerzési eljárást, s a lehető legszélesebb körben egyeztessen miskolctapolcai szándékairól, a beruházásra felhasználható forrásokról.

Forrás:északonline

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek