2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Elektronikus kérelem benyújtásának szabályai a fizetési kedvezményi eljárásban

Elektronikus kérelem benyújtásának szabályai a fizetési kedvezményi eljárásban

2012. január 1-jétől kizárólag elektronikusan nyújthatja be fizetési könnyítési és adómérséklési kérelmét az, aki a bevallási kötelezettségét elektronikusan köteles teljesíteni. Az ügyintézés feltétele az Ügyfélkapus regisztráció. Ha az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett mégsem elektronikusan, hanem papíron (faxon, e-mailen, stb.) nyújtja be kérelmét, a fizetési kedvezményi eljárás nem indítható meg,  így az nem eredményezi – egyebek mellett – pl. a végrehajtási eljárás szünetelését sem.

A kérelmek módosítása és visszavonása is teljesíthető elektronikusan, de a NAV papíron is elfogadja.  Ha az adózó a kérelem elbírálásakor  a vele közös háztartásban élők adatainak figyelembe vételét is kéri, akkor a közeli hozzátartozók adatainak közléséhez és adóhatósági kezeléséhez a hozzátartozói hozzájárulásokról külön nyomtatványt kell csatolnia.

2013. január 1-jétől jelentős könnyítés, hogy a gazdasági társaság, egyéb gazdálkodó szervezet fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének előterjesztéséhez, illetve módosításához rendelkezésre álló űrlapok részét képezik a mérleg- és eredmény kimutatási adatok is. Ezeket az adatokat tartalmazó dokumentumokat nem kell külön csatolnia, de ettől függetlenül az űrlapok mellékleteként az aktuális – a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapnál nem régebbi adatokat tartalmazó – főkönyvi kivonat csatolása minden esetben kötelező.

Szintén 2013. január 1-jétől a magánszemély, egyéni vállalkozó fizetési kedvezmény engedélyezésére irányuló kérelme alapján folytatott elsőfokú adóigazgatási eljárás illetékmentes. A gazdálkodó szervezet által a NAV-nál kezdeményezett fizetési könnyítésre, adómérséklésre irányuló eljárás illetéke 10 000 forint, amelyet a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076064 számú adóhatósági eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések bevételi számlára kell megfizetni.

Az elektronikus kérelem benyújtásának feltételeiről a www.nav.gov.hu oldalon a „Letöltések”/„Nyomtatványkitöltő programok” menüben található részletes tájékoztatás.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek