2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Dan Brown és E. L. James

Vegyünk egy titkos amerikai társaságot, melynek a tagjai láthatatlanok, célja csak a beavatottak számára ismert, és azoknak, akik tudomást szereznek róluk, megváltozik az életük. Az alaptörténet alighanem ismerős lehet valahonnan – ám a misztikumokat kevéssé kedvelő olvasókat megnyugtathatjuk: ezúttal minden kizárólag a szex, pontosabban a nők szexuális élményei körül forog.

Mint az ennyiből is már bizonyára mindenki számára kiderült, a SECRET egyike az elmúlt hónapokban meghökkentően nagy mértékben megjelent erotikus regénynek – de mégsem teljesen, mert tipikusnak nem mondható. A főszereplő nő ugyanis egy harmincas szingli, akinek élete egyik pillanatról a másikra megváltozik, amikor tudomást szerez egy titkos nőegyletről, mely a tagok szexuális fantáziáit hivatott életre hívni. Ez azért egész eredeti alapötlet.

Persze sok tekintetben a SECRET sem kivétel a műfaj sablonos jellemzői terén, hiszen a mellékszereplők ezúttal is csak díszlet-funkciót (a férfiak esetében kellék-funkciót) töltenek be, a kalandok során felbukkanó partnerek pedig ezúttal is túlzóan tökéletesek (ráadásul ezúttal tízszer – cáfoljanak meg, de szerintem nem élt még olyan nő a földön, aki egymás után ennyi alkalommal is különböző, számára „ideális férfiakkal” került össze). Ez még akkor is elképesztő (főleg a nők elégedetlenkedéseire gondolva), ha tudjuk, hogy az ilyen könyvek elsődleges funkciója a hétköznapi hiányok misztifikált pótlása…

Van azonban két érv, ami miatt a könyv mégsem számít rossznak, sőt… Egyrészt lássuk be, több tekintetben egyáltalán nem sorolható a sablonos, önjelölt Árnyalat-trilógia koppintásainak kategóriájába. Ennek több oka is van: az egyik a kissé alternatív alaptörténet. Persze egy titkos, szexuális vágyakat megvalósító női szekta semmivel se hihetőbb, mint egy liftben a semmiből felbukkanó fiatal, izmos milliárdos, akinek leghőbb vágya az, hogy meghódítsa a titkárnőként dolgozó szürke egérkét – de legalább, míg utóbbit már rengetegszer leírták, ilyen jellegű regényről még nem hallottam.

A másik különbség pedig a prűdebb olvasóknak megnyugtatóan, a kiéhezettebbeknek elkeserítően hangozhat, de a könyv, sok rokonától eltérően, meglehetősen visszafogott az, öhm… lényegi cselekmények narratív ábrázolásában. (Magyarul a szex nincs másodpercről másodpercre, négyzetcentiről négyzetcentire leírva.) A viszonylag terjedelmes könyv nagyobb részében tehát valódi történet található.

Végezetül pedig fontos kiemelni, hogy bár a szerző talán maga sem gondolta, de a könyvnek fontos üzenete is lehet – jelesül az, hogy nem csak a férfiaknak, de a nőknek is joguk van összefogni azért, hogy teljesüljenek szexuális irány vágyaik, és egyáltalán nem törvényszerű az, hogy csak a férfiaknak lehetnek ilyen igényeik. Mivel ezt még most is sokan vitatják, még akkor is fontos erről beszélni, ha egyébként az egyértelműen szórakoztató jellegű könyvnek ez nem is célja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…