2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Hittan- és erkölcstan helyett vallásismeret bevezetését javasolja a 4K!

A 4K! azt javasolja, hogy a kormány által erőltetett hittan- és erkölcstanoktatás helyett egy új tantárgyat, a vallásismeretet vezessék be a közoktatásban.

„Az erkölcstan kamu tantárgy, amit csak azért talált ki a kormány, mert nem teheti kötelezővé mindenki számára a hittant. Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt olyan képzés, ami lehetővé tenné, hogy államilag képzett pedagógus felekezetileg semleges erkölcstant oktasson. Ma Magyarországon nem létezik képzett „erkölcstantanár”! Ezért az erkölcstan bevezetése a közoktatásba minden alapot nélkülöz. Különösen abban a formában, hogy teljesen nyíltan egy bizonyos vallás erkölcsi és morális normáit tükrözi.” – mondta el Nagy András, a Negyedik Köztársaság Mozgalom alelnöke.

Ahelyett, hogy a kormány megpróbálná ráerőltetni a hittant a nem vallásos vagy nem keresztény diákokra, illetve hogy erkölcstan nevű kamu tantárgyat improvizálna, van más út. A 4K! ezért azt javasolja, hogy a hittanoktatás kerüljön ki az állami iskolák kötelező órakeretéből, és erkölcstanoktatás helyett a vallásismeret tantárgy kerüljön be.

„A vallásismeret felekezetileg semleges módon ismertetné a diákokat a világ nagy vallásaival, azok történetével és hittételeivel. Az új tantárgy sokkal jobban tágítaná a tanulók általános műveltségét, mint a teljesen egyoldalú hittan és erkölcstan, ráadásul egymás iránti vallási toleranciára nevelné az új generációt.” – fejtette ki a javaslatot Nagy Nándor, a 4K! vallástudományi szakértője.

A 4K! elkötelezett híve a vallásszabadságnak, és hisz abban, hogy mindenkinek jogában áll a saját vallását gyakorolnia és megélnie, az államnak pedig kötelessége ezt a szabadságot biztosítania. Az állam ugyanakkor nem használhatja a hatalmát arra, hogy egy bizonyos vallás világnézetét ráerőltesse az egész társadalomra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek