2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az Óperencián és a gall kakason is túl

Nyár van – ennek megfelelően, gondolom, már sokaknál előkerültek a naptejes dobozok, fürdőruhák, napszemüvegek. Azok pedig, akik a tenger- vagy tóparti pihenésnél többre értékelik az aktívabb kikapcsolódási formákat – mint például a városnézés vagy egyéb látnivalók felkeresése –, alighanem már az útikönyveket is előkeresték téli rejtekhelyükről. Ennek megfelelően, folytatva a korábban megkezdett sorozatunkat, ezúttal mi is egy ilyen kötetet mutatunk be.

Sokáig Franciaország állt az első helyen abban a rangsorban, mely a legnépszerűbb turistacélpontok sorrendjét tartalmazta, és bár pont most előzte meg őket az Egyesült Államok, a gallok országa mindmáig megkerülhetetlen – és alighanem az is marad – azok számára, akik az európai kontinens különlegességeit kívánják felkutatni. Ennek megfelelően a Panemex Kiadó gondozásában megjelent Franciaország – Útitárs címet viselő gyűjtemény is vaskosabb, mint a legtöbb testvére.

Bár Franciaországról sokaknak természetesen az ezerarcú főváros, Párizs – és tornya, múzeuma, diadalíve, sugárútja, környékbeli kastélyai (pl. Trianon) vagy épp megosztó üvegpiramisa – jut az eszébe, az ország korántsem csak ennyiből áll. Mérete és természeti adottságai miatt ugyanis Franciaországban mindenki megtalálhatja a neki leginkább fekvő lehetőségeket.

A városokat kedvelők Párizs mellett megtekinthetik például a multikulturális Marseille-t, a nyugodt Bordeaux-t, a pezsgő Cannes-t vagy Nizzát (esetleg a különáló, de Franciaországhoz ezer szállal kötődő Monte Carlot – hogy csak néhányat említsünk. De idesorolhatjuk a kastélyairól híres Versailles-t, az egyetemvárosokat, vagy a számos vidéki nagyvárost egyaránt.

A nyugalomra vágyóknak a francia borok mellett a Riviérát is ajánljuk, a téli sportok szerelmeseinek és a kirándulni vágyóknak pedig két hegylánc is rendelkezésükre áll (ráadásul mindkettőnek megvan a maga kultúrája is), hisz az ország területére jelentős mértékbe benyúlik délről a Pireneusok, keletről pedig az Alpok. Utóbbi nem csak a Mont Blanc-ról nevezetes, de a számos sípályáról és a gyönyörű kilátásról szintúgy. És a sportról (tenisz, kerékpár, futball, autóversenyek), filmekről, gasztronómiáról még egy szót sem beszéltünk. Lehet a franciákat szeretni vagy nem szeretni, de országukat és kultúrájukat vitathatatlanul el kell ismerni.

A fentebb már említett útikönyv pedig, mely ráadásul még pontos és szépen illusztrált is, mindezt – a maga lehetőségein belül – össze is foglalja. Franciaországot nem lehet csak kiadványokból és képekről megismerni, de azoknak, akik az ország egészét vagy egy szeletét behatóan meg szeretnék ismerni, aligha nélkülözhető egy olyan írott segítség, mely alaposan és precízen ismerteti a lehetőségeket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek