2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A miskolci egészségügy agóniája: Kenyér vagy ruha?

A miskolci kórházvezetők által sikertörténetként bemutatott egészségügyi átszervezés mára a Semmelweis kórházban olyan súlyos finanszírozási problémákat eredményezett, hogy miután a szakdolgozók bérét a minimumra csökkentették, megvonták a részükre korábban biztosított béren kívüli juttatásokat, így az étkezési utalványt is. – kezdte sajtótájékoztatóját Badány Lajos. Kitért arra is, hogy a munkakörök többségében a kórház még munkaruhát sem biztosít. Így ezek beszerzése a dolgozókra hárul, akik szűkös anyagi lehetőségeik miatt döntő részben a használtruha kereskedésből vásárolnak. Ebből adódóan a ruhák tisztítását is saját belátásuk szerint az otthonukban végzik. Egészségügyi intézményről lévén szó, egyik elsődleges szempontnak a higiéniát említette meg. Véleménye szerint ez pedig azt feltételezné, hogy a kórház a ruhák tisztítását rendszeresen saját mosodájában, ellenőrzött technológiával vagy pedig arra szakosodott céggel szerződve, központilag végeztetné el.
Felhívta a figyelmet, hogy a juttatások drasztikus megnyirbálását az intézmény vezetése a bevételek csökkenésével indokolja, ami egyértelműen a kórház lassú, tudatos elsorvasztásának az eredménye. A bizonytalanság miatt a megmaradt osztályokról folyamatos az orvosok elvándorlása, míg az egyéb szinteken dolgozók állásukat féltve ellenvetés nélkül tűrik egyre kiszolgáltatottabb helyzetüket. Mindez az ellátás színvonalának további romlásához vezet. – állapította meg.
Emlékeztette jelenlevőket a Jobbik korábban megfogalmazott véleményére, mely szerint az egészségügyi ellátás nem lehet üzleti vállalkozás kérdése. Tarthatatlan az a tendencia, hogy a közegészségügy színvonala az adott intézmények profittermelő képességén múljon. „Ilyen szemlélet mellett vajon mi a kormányzat szándéka a lassan fizetésképtelenné váló intézményekkel? Netán egyszerűen felszámolják őket és bezárják?”- tette fel a kérdést.
Megítélése szerint az MSZP-SZDSZ kormányzat nemzetellenes politikájának egyenes folytatása a Fidesz egészségügyi ámokfutása megyénkben. Az elmúlt időszak is igazolta, hogy a Csillagpontnak nevezett monstrum kapacitáshiány miatt képtelen a megye egészéről rázúduló betegállomány ellátására. Egyes sebészeti beavatkozások esetében a várólisták a kezdeti három hónapról immár hat hónapra nőttek. Látható, hogy a periférák (pl. Ózd, Sátoraljaújhely) profilrendszerének fejlesztése nélkül és az egykori miskolci ellátórendszer egyidejű leépítésével a Csillagpont önmagában kudarcra van ítélve.
A megyei közgyűlés bizottsági tagjaként számára elfogadhatatlan, hogy a helyi politika a homokba dugja a fejét és illetékesség hiányra hivatkozva elhárítja a felelősséget vagy pedig nyilatkozataival támogatja a hozzájuk közel álló a gazdasági érdekcsoportok hatalmi törekvéseit.  „A miskolci lakosság és az egészségügyi dolgozók jogos elvárása lenne a tisztességes ellátás és az emberhez méltó munkakörülmények megteremtése. Városi vezetőink és országgyűlési képviselőink kötelessége felhívni az intézmény működtetőjének figyelmét a kialakult áldatlan állapotokra.”- jelentette ki.
Végezetül megállapította, hogy BAZ megye és Miskolc ismét a vesztesek közé került. „S mialatt Budapesten a Központi Kórházban a kormányzat 400 csúcsvezetője részére VIP kórtermeket alakítanak ki, addig megyénk és városunk lakossága lassan már a túléléshez szükséges minimális ellátást sem kapja meg.” – zárta sajtótájékoztatóját Badány

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek