2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Amit csak az Olvasó akar?

Már sokszor írtunk arról, hogy az utóbbi két évben gombamód szaporodtak el a hazánkban is megjelenő erotikus regények, és a folyamat, bár talán már lecsengett az első hullám, továbbra sem látszik lassulni. Több korábbi regény után pedig ezúttal Sara Fawkes nagysikerű Amit csak Ő akar című könyvét vesszük górcső alá, mely sem több, sem kevesebb az eddigieknél.

Vedd elő valamelyik angolszász lapot, válaszd ki azt a műfajt és alaptörténetet, amelyik a bestsellerlisták élén álló könyvek legtöbbjére igaz, ezeket olvasd el sokszor, hámozd ki belőle a lényeget, majd a különböző motívumokat összedolgozva írj meg egy saját történetet – a siker máris garantált. Sara Fawkes valami hasonlót csinált, hisz amennyiben feltesszük, hogy abban a hónapban pont Stephenie Meyer és E.L. James sorozatai álltak az élen (márpedig ez nem lenne meglepő), akkor már tudjuk is, hogy melyik műveket tekinthetjük saját regényének kiindulópontjainak. Az eredmény pedig nem kétséges, hisz az írónő az ismeretlenség homályából kilépve egyenesen a bestsellerlisták elején találta magát; azaz ugyanott, mint elődei/példaképei.

Jó ötletet átvenni (adaptálni) egyáltalán nem baj, nem csak az a művészet, ha valaki újat ír, hanem ha valaki egy klasszikus (vagy legalábbis ismert) sablont alkot meg profi, vagy legalábbis népszerű módon. Kortárs drámák klasszikusokon, szórakoztató irodalmi művek szépriodalmiakon nyugszanak sok esetben – és ez jól van így. A probléma csak az, hogy ezúttal már az alapművek is üresek és egysíkúak voltak.

Ez azonban, mint ahogy azt már többször is leírtuk, nem feltétlenül baj, hisz azok, akik ilyen könyvet vesznek a kezükbe, nem szépirodalmi stílusra, csavaros történetre, emberi karakterekre vágynak, hanem idealizált férfira, átlagos nőre (bizonyítékként arra az álompasiknál nem csak az álomnőknek, hanem az esendő libáknak is van esélyük), egyszerű történetre, és elképesztően, felfoghatatlanul sok erotikus oldalra vágynak. Sara Fawkes pedig mindezt ezüsttálcán szállítja – ebben a könyvben aztán tényleg van minden.

Egy bestsellernek szánt művet nem esztétikai módszerekkel kell mérni, hanem az eladott példányszámokkal (más kérdés, hogy ez jól van-e így) – ilyen téren pedig az Amit csak Ő akar jól áll és sikeres. Ráadásul novemberben érkezik hazánkba is a második rész, úgyhogy az olvasóknak is a kiadónak sincs oka panaszra. Ergo a kritikusnak se érdemes negatív jelzőket aggatnia sehova, hisz a célt a könyv láthatóan teljesítette. Mint ahogy a többi ötven is – de a piac ezek szerint még nem telített.

Félretéve a viccet és a műfajjal kapcsolatos tartózkodásunkat, a könyv egyértelműen azoknak szól, akik szeretik az ilyeneket. Ha valakinek tetszett az Árnyalat-trilógia, ez is fog, sőt – tehát elsősorban ennek a célközönségnek ajánljuk a könyvet (nekik viszont nagyon).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…