2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Temetni abszurdan is veszélyes

Csak nemrég volt szerencsém Lawrence Block Rhodenbarr-regénysorozatának egyik tagjához, a Betörő, aki Spinozát olvasott című krimiparódia azonban annyira megnyerte a tetszésemet, hogy mindenképp bővíteni szerettem volna a sorozattal kapcsolatos tapasztalataimat. Ezt pedig a klasszikus angol krimiket kifigurázó résszel, A betörő, akit temetni veszélyes című regénnyel tettem végül meg – és az angol krimik hívő rajongójaként bátran kijelenthetem, hogy nagyon is jól jártam.

A történet szerint Bernie Rhodenbarr antikvárius és betörő csak ritkán merészkedik idegen tájakra, ám a tél közepén mégis megteszi, ugyanis szíve aktuális hölgye, Lettice kedvéért elutazik egy hamisítatlan angol vidéki kúriaszállóba. Azonban ez nem önfeláldozás, hisz a házban van egy könyvtár, abban meg egy nagyon ritka első kiadású könyv. És a bonyodalmak persze kezdődnek is… Előkerül egy holttest (természetesen a könyvtárszobában, váratlanul felbukkan Lettice új párja – és ezek még csak a változatos felületű jéghegy csúcsait jelentik a kalamajkában.

De hagyjuk is a történetet, mert bár érdekes és fontos is, korántsem ez a legkülönlegesebb eleme Block regényének, hanem az a stílus, amit a szerző sikerrel alkalmaz. Az már a címből és az alaphelyzetből is látszik, hogy Block ezúttal az angol jellegű krimiirodalmi vonal előtt kíván tisztelegni – de az egész regény során képviseltetik magukat az Agatha Christie munkásságára vonatkozó humoros utalások. A jót remekül lehet parodizálni, Christie pedig jó – így hát a paródiának is jó esélye van erre. És tényleg működik, méghozzá számos oknak köszönhetően.

Azért Christie és pályatársai mellett az amerikai álom is kap rendesen a „jóból” – és ez helyes is. A sikeres sokoldalú humor egyik legjelentősebb ismérve az önirónia, magunkkal, a környezetünkkel és az otthonunkkal szemben is. Egyébként amiatt, mert ennyire magas szintre fejlesztette a parodisztikus stílust, különösen megdöbbentő az, hogy Block jól tud komolyabb történeteket is írni – ha nem olvastam volna korábban a Tánc a mészárszékent, akkor talán el se hinném.

Egy biztos – ha temetni veszélyes is, olvasni biztos nem az – szóval mindenképp ajánlom Block humoros könyvét, mely egyszerre vicces és izgalmas is. Mint egy igazi krimiparódia. De tényleg nem veszélyes.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek