2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rend lenne a lelke mindennek

Jó hír a Lenyűgöző-rajongóknak: a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően már a könyvesboltok polcaira került a Kami Garcia és Margaret Stohl írta Igéző Krónikák-sorozat harmadik kötete. Az írók ezúttal sem okoztak csalódást: a Lenyűgöző káosz több szempontból is előrelépés a regényfolyamban, ami épp még a megfelelő időben rázza fel a történetet, magasabb röppályára állítva azt. Ethan és társai sikeresen megmentik Lenat a Nagy Gátnál. Azonban sajnos hazatérésüket követően nem lesz minden a régi, s most sem fog életük a nyugalmas mederben folyni. Ugyanis Lena váratlan választásának – hogy végleg a Fényt vagy a Sötétséget szolgálja-e –árát Gatlin városa fizeti meg: a városban szörnyű katasztrófák lesznek úrrá. S ha ez nem lenne elég, a lány az Igézők körében is felborítja az kényesen érzékeny rendet, s uralmukat vesztik erejük, képességeik felett. Azzal pedig talán nem árulok el nagy titkot, hogy az egyensúly (vagy egy ahhoz közeli, optimális állapot) helyreállítható. Így van ez hőseink kalandos, zűrös világában is, csakhogy szeretett otthonuk megmentéséhez, a Dolgok Rendjének helyreállításához a vártnál nagyobb áldozatot kell hozni.

Mindeközben a szereplők természetesen továbbra is küzdenek saját problémáikkal – Ethanra rá is jár a rúd rendesen. A fiút újra látomások gyötrik, s a város pusztulása épp kapóra jön abban, hogy néha megfeledkezzen róluk (sovány vigasz, de legalább igaz az elcsépeltnek hangzó „minden rosszban van valami jó” mondás). Ugyanis egy ismeretlen alak jelenik meg álmaiban, aki már nappal sem hagy nyugtot Ethannak, miközben pedig rettegéssel tölti el megmagyarázhatatlan módon memóriájának leépülése is, fokozatosan elveszítve önmagát.

Az Igéző Krónikák harmadik része egyáltalán nem szorul pironkodásra a színvonalat illetően (persze a műfaj keretein és elvárásain belül): az elődökhöz képest hangulatában hasonlóan komor, sötét; a cselekmény pedig fordulatos, az események pörögnek, így a könyv úgymond „eteti magát”. Ráadásul, előrelépés történik a karakterábrázolás terén is, hiszen végre jellemfejlődés tanúi is lehetünk, különösképpen Lena esetében.

A cím maga igen beszédes, hiszen a káosz két fronton  is jelentkezik: egyrészt a külvilágban mint a Gatlint sújtó katasztrófa, illetve az  igézők körében kialakuló diszharmónia; másrészt míg az előző kötetben, a Lenyűgöző sötétségben Lena került a középpontba, addig most Ethan belső vívódásaira vetül a reflektorfény. Ez egyébként sikeres húzás a szerzők felől annak érdekében, hogy fenntartsák az érdeklődést és ne laposodjon el a történet.

Garcia és Stohl tehát értik a dolgukat: kötetről kötetre fokozzák az izgalmakat, a Lenyűgöző káoszban az események kezdenek a tetőpontra hágni – (jó értelemben véve) a rajongók idegszálain zongorázva. Újabb jó hír a rajongóknak (és rossz a körmöknek): a kalandok folytatódnak, ugyanis az írók megjelentek a negyedik résszel, mely angolul a Beautiful Redemption címet kapta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek