2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vad futás és vad történet

Korábban már foglalkozunk a Világsikerek-sorozat egyik népszerű, az Elhibázott ítéletet és a Gyilkos szándékot is jegyző írójával, az amerikai James Grippandoval – most a szerző újabb, Jack Swyteck ügyvéd főszereplésével írt könyvet. Az akciódús thriller, mely végül a cselekmény tempójához méltóan a Vad futás címet kapta, az akciók mellett némi forró hangulattal és humorral is megajándékozza az erre fogékony olvasókat.

Talán kritikustól méltatlan módon egy furcsa személyes megjegyzéssel kezdeném – melyet azonban mégis fontosnak tartok. Tény, hogy a könyvet sosem szabad a külsejéről megítélni, azonban mégis tudjuk, hogy főleg a felgyorsult világban nagyon kevés idő jut egy-egy döntés (vásárlás) meghozatalára, így az elsődleges ingerek egyre fontosabb szerepet játszanak. Márpedig egy könyv esetében a borító is ilyen – és dicsérettel jelentem ki, hogy a General Press Kiadó Világsikerek-sorozatának újabb és újabb kötetei egyre látványosabb és figyelemfelkeltőbb stílussal jelennek meg.

Na, de térjünk is rá a lényegesebb részekre, azaz a történetre, mely szerint Jack Swyteck, Miami legjobb szimatú büntetőjogásza, aki már eddig is sok mindent látott, ezúttal igencsak kényes ügybe keveredik. Phillip Grayson, az Egyesült Államok alelnöke életét veszti vadászat közben, az elnök Jack édesapját, Harryt kéri fel a megüresedett tisztség betöltésére. Harry először vonakodik, majd egy feltétellel elfogadja az állást: ha Jack lesz az ügyvédje. Főhősünk így ezúttal a jogászdobogó helyett tényleg közvetlen közelről érintett a cselekményben, mely nem csak apját emeli célkeresztbe, de őt magát is.

Ugyanis az alelnöki felkérést ijesztő SMS-ek és e-mailek árnyékolják be – és az elszaporodó gyilkosságok ellenére az ifjabb Swyteck elhatározza, hogy a dolgok végére jár. A nyomozás szálai azonban egy közel ötven éve eltussolt ügy kellős közepére vezetnek, talán nem is olyan meglepő módon, hisz a Vad futás a hatalom közelébe próbálja vezetni az olvasóit, ám a fényes érméknek is van egy másik oldaluk.

Emlékszem, évekkel ezelőtt volt szerencsém Grippando egyik legkiválóbb thrilleréhez, az Elhibázott ítélethez, mely azért is lehetett sikeres, mert emberközeli maradt. A Vad futás ezzel nem kísérletezik, a felsőbb szintekre próbálja helyezni a fókuszt, de ettől a történet kissé hihetetlenné válik – sokszor nehéz elképzelni, hogy egy hétköznapibb ember ilyen szintre kerül. Ettől függetlenül azonban izgalmas krimit foghatunk kézbe, mely egyaránt tartalmazza az amerikai szórakoztató irodalmi művekre jellemző hibákat és erényeket.

DicsukD


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek