2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Pain and Gain filmkritika

A hazai mozikban augusztus 1.-én debütáló Pain and Gain filmmel kapcsolatban minden adott volt, hogy egy sikeres nyári film legyen: elismert rendező Michael Bay személyében, már sokat bizonyított film- és sorozatsztárok, valamint a mindig lenyűgöző látványt nyújtó Miami városa. A főszerepet a tavaly nyáron a Ted filmmel magát a vígjátékok között már kipróbáló Mark Wahlberg kapta, mellette pedig az újabban a Hero című reality TV sorozatban Amerika hősét alakító Dwayne „The Rock” Johnson tűnik fel. Hozzájuk csatlakozik többek között Ed Harris, aki A Szikla című filmben már dolgozott Bayel közösen, Anthony Mackie (Millió dolláros bébi), és a Másnaposokból ismerős Ken Jeong, is.
Az igaz történeten alapuló cselekményben három szélhámos floridai bodybuilder mindent megtenne az amerikai álom és gazdagság elérése érdekében. Daniel Lugo (Mark Wahlberg), már évek óta személyi edzőként dolgozik egy jól menő konditeremben, egy nap azonban elege lesz abból, hogy nap mint nap gazdag embereknek ad tanácsadást, neki azonban csak szerényebb életkörülmények jutottak. Barátjának Adrian Doorbalnak (Anthony Mackie) a nemi életét kellene gatyába ráznia miután szteroid túladagolást követően problémák jelentkeznek nála ezen a téren. Hozzájuk csatlakozik a börtönből frissen szabadult, mélyen vallásos Paul Doyle (Dwayne Johnson). A három bodybuilder számára a cél szentesíti az eszközt, így a törvénytelen módszerektől sem riadnak vissza, a gazdagsághoz vezető úton. Ehhez Lugo egyik jómódú ügyfelét, a félig kolumbiai, félig zsidó származású Victor Kershawt (Tony Shalhoub) rabolják el annak érdekében, hogy ő az egész vagyonát rájuk írassa. Ettől a ponttól kezdve nincs megállás, a trió abszurdabbnál abszurdabb kalandokba keveredik és egyre inkább bűnözőkké válnak…

A film műfaját tekintve akció-vígjáték, azonban a humor nem mindig jön át a mozivászonról, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a film tényleg valós történeten alapul… Bay, aki rendkívül szereti a nagyszabású akciójeleneteket és robbanásokat ezúttal meglepően visszafogott, melyre magyarázattal szolgál, hogy ezúttal egy relatíve kis költségvetésű filmet akart elkészíteni. Az alig több mint 25 millió dollárból forgatott Pain and Gain rendezői pályafutásának második legkisebb költségvetésű filmje.

A színészi teljesítményre nem lehet panasz. Némi szkepticizmussal vártam, hogy Wahlberg mennyire lesz képes egy bodybuildert megformálni, de teljes mértékben helyt állt ebben a szerepben. A sok csatát megélt stáb többi tagja is hozza a kötelezőt. Az operatőri munka illetve zenei aláfestés pedig életre kelti a filmvásznon a kilencvenes évek közepére jellemző könnyed miami hangulatot.

A film némi társadalomkritikát igyekszik megfogalmazni, bemutatja, ahogy három alapvetően j ószándékú ember az anyagi javak hajszolása közben miképp válik a következményekkel nem törődő bűnözővé. Nem szabad komoly elvárásokat támasztani a Pain and Gainel kapcsolatban, de ha ennek megfelelően ülünk be a mozi terembe, akkor egy könnyed nyári filmet kapunk, mely két órára remekül leköti a nézők figyelmét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek