2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fekete nedű, keserédes élet

A kávé a világ legelterjedtebb élvezeti cikke, s mára rengeteg formában merülhetünk el a kávéfogyasztás élményében. Helena Marten A kávé illata című regényének címét olvasva – no és borítójára pillantva – (függetlenül attól, ki milyen célból issza) biztosan sokunknak összefut a nyál a szájában, és szinte érezni véljük a jellegzetes, kissé szúrós, kesernyés illatot, amely a frissen pörkölt-őrölt-főzött kávé sajátja. Ebben a történelmi ihletésű romantikus kalandregényben, a háttérben mesterien mozgatva a szálakat, az emberek millióit függésben tartó „szer” áll a reflektorfényben.

A történet az 1730-as évek Frankfurtjában veszi kezdetét. A megözvegyült Johanna Bergernek két kislányt kell egyedül felnevelnie, ráadásul férje halálos ágyánál ígéretet tett arra, hogy továbbviszi és felvirágoztatja a Kávémalmot. Egyedülálló anyaként is nagy teher szakad a nyakába, nem beszélve arról, hogy nőként akkoriban óriási kihívás volt vállaklozást vezetni. De elszántsága, állhatatossága, kitartása és persze a kávé iránti szenvedélye és elkötelezettsége révén legyőzi a nehézségeket, és Gabriel Stern, a zsidó származású hegedűs segítségével közkedvelt, felkapott hellyé varázsolja a kávézót, mely néhány visszatérő, illusztris törzsvendéget is a magáénak tudhat. Sikereinek azonban nem mindenki örvend: Gottfried Hofmann szemében Johanna szálka, és feltett szándéka a fiatal nőt ellehetetleníteni, tönkretenni. A szerencsétlen nő egy ellene szövött összeesküvés kellős közepén találja magát: a helyi hatóság elveszi engedélyét, valamint ellenségei egyetlen este leforgása alatt porig rombolják a kávézót.

Johanna egészen Itáliáig menekül, ahol majd reményei szerint egyrészt begyógyulnak frissen szerzett sebei, másrészt a zsidó Geiger Gabriel iránt érzett reménytelen szerelme a múlt enyészetévé válik. Az idegen országban Johanna megismerkedik a kávé valódi, számára eddig ismeretlen lényegiségével. A tökéletes kávé elkészítését övező titok keresése, vagyis a kávémesterség tudományának és fortélyainak elsajátítása még messzebb, egészen Konstantinápolyig viszi Johannát, ahol csillaga felszállópályára kerül: a paraszti sorból kitörve, a szultán személyes kávémesternőjévé emelkedik fel. Szándéka, hogy elegendő vagyonra tegyen szert engedélyének visszaszerzésére és a kávéház újjáépítéséhez. Eleinte úgy tűnik, minden jóra fordult, s a legnagyobb rendben lesz élete, de a dicsőséggel együtt elkerülhetetlenül érkező intrika szerencsétlen áldozatává válik. S ha mindez nem lenne elég, hazatérte után ismét Gottfried ármánykodásával kénytelen szembenéznie, s ráadásul szerelmét sem sikerült elfelednie.

A kávé illata a 18. századi mediterrán és orientális világban tett csodálatos utazásra invitál, melyet a kávé kísér végig. A regény gerincét a korra jellemző kávékészítési folyamat- és fogyasztási kultúra adja, amelyet Helena Marten megfűszerezett egy kis kalanddal és romantikával, egy kellemes, üdítő, könnyed olvasmánnyá téve azt (ami a személyes véleményem szerint jellegében, hangulatában Joanne Harris Csokoládéjához hasonlítható). Önmagában is élvezetes „fogyasztani”, de egy forró, gőzölgő kávéval elmélyíthető, intenzívebbé tehető az élmény. Ajánlott a történelemre fogékony olvasóknak – a kávéimádóknak pedig egyenesen kötelező.

Bártfai Eszter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek