2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Horn a rendszerváltás előtt

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően körülbelül egy hónapja, 2013. június 19-én hunyt el Horn Gyula, korábbi külügyminiszter, miniszterelnök, a Magyar Szocialista Párt elnöke. Emiatt most ismét aktuálissá vált minden, a megosztó életpályát befutó politikussal foglalkozó mű – ilyen többek között a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent „A Horn” című kötet is, mely a rendszerváltásig, illetve Horn MSZP-elnöki kinevezéséig vizsgálja az életét.

Az életrajz írója, Pünkösti Árpád, a Népszabadság szociográfus újságírója már számos könyvével bizonyította, hogy jártas a második világháború utáni időszak politikai-társadalmi viszonyainak terén. Szociográfiai munkái és riportkönyvei mellett a rendszerváltást követően többrészes életrajzi művet írt Rákosi Mátyásról és korszakról, de a Fidesz megalakulásával és a rendszerváltás körüli időszakkal is foglalkozott. Horn Gyula életrajza kapcsán mindkét korszakkal kapcsolatos ismereteinek nagy hasznát vehette, hisz a Rákosi-korszak a fiatal, pályája elején tartó Horn Gyula életére volt hatással, a rendszerváltás előtti és utáni időszak pedig politikai pályának csúcsaként jellemezhető. Az egyénről írni pedig lehetetlen a társadalom vizsgálata nélkül.

Amellett, hogy változatos életutat tudhat maga mögött, mely olykor viták és támadások kereszttüzébe is helyezte a politikust, „karrierének” sikeréhez nem férhet kétség. A Horn című könyv azt az utat mutatja be, ahogy az MSZMP és a külügyminisztérium ranglétráján jutott egyre magasabb szintre, egészen addig, hogy a határnyitás miatt a rendszerváltás egyik nemzetközi szinten is emblematikus alakjává, később pedig a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé vált. Nem kevesebb vitát vált ki a mai napig is Horn Gyula miniszterelnökségének megítélése, ám ez a korszak már kívül esik Pünkösti könyvének vizsgálatán.

Horn Gyula a régi típusú politikai iskola egyik (és elért eredményei alapján kijelenthető, hogy jelesre végzett) növendéke volt, határozott, megfontolt, kitartó és rendkívül taktikus, ám a huszonegyedik századi politikusoktól eltérően a nyilvánosságot kevéssé kereste. Ráadásul politikai pályafutása mellett a mű foglalkozik az egykori miniszterelnök eddig eléggé háttérben maradt magánéletével is – Pünkösti Árpád Horn Gyulát nem csak politikusként, de emberként is olvasói elé tárja.

A könyv különlegessége, hogy amolyan extra, interaktív szolgáltatásként egyes részein elhelyezett, manapság oly divatos QR-kódok használatával, okostelefonok segítségével több egykori film- és híradófelvétel részletét nézhetjük meg. Ez a kiegészítés nem elsősorban a hordozott többletinformáció miatt jelentős, hanem azért, mert segítségével közelebb érezhetjük magunkat a ma már a történelem részének számító eseményekhez – és közelebb kerülhetünk Horn Gyulához.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek