2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Magyar fejlesztőket a kémkedésben segédkező multi helyett!

Edward Snowden újabb bizonyítékainak hatására az amerikai óriásvállalat, a Microsoft kénytelen volt elismerni, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok számára „külön bejáratokat” működtetnek az általuk kiadott szoftverekben, így biztosították több millió magyar állampolgár és a magyar közigazgatás lehallgathatóvá tételét az amerikai szervek számára. Míg a magyar kormány tagjai kedvesen bájolognak amerikai kollégáikkal, addig az Egyesült Államok folyamatos kémtevékenységet végez állítólagos szövetségesei, így hazánk ellen is. Ez a kérdés azért fontos, mivel pár hónappal ezelőtt a Fidesz felrúgta a saját ígéretét, és annak ellenére kötött több tízmilliárd forintos stratégiai megállapodást a Microsofttal, hogy korábban azt ígérte, hogy végre szakít a horribilis összegbe kerülő licenszbérlésekkel, helyette a magyar kis- és középvállalkozók nyílt forráskódú fejlesztéseit, illetve szoftvereit fogja preferálni.

Akkor ennek a hírnek örültek a hazai fejlesztők, szakemberek és vállalkozások, de csalódniuk kellett: 2012 végén Orbán Viktor miniszterelnök rejtélyes megbeszélést folytatott a több országban korrupciós botrányba keveredő Microsofttal és személyesen annak alelnökével. Ezt a már említett stratégiai megállapodás követte, ami feleslegessé tette két év munkáját, amelyek előkészítették volna a közigazgatás bizonyos szektoraiban a (sok esetben ingyenes és biztonságosabb) nyílt forráskódú szoftverekre való átállást.

Edward Snowdennek köszönhetően azonban már tudjuk, hogy a Microsoft hogyan teszi lehetővé az adatok továbbítását a CIA, az NSA és az FBI számára. Ez pedig felveti a Microsoft nemzetbiztonsági kockázatának veszélyét, hiszen a tavalyi stratégiai megállapodás Magyarországot egy teljesen egyoldalú Microsoft-függőségbe taszította. A Jobbik ezért azt javasolja, hogy vizsgáljuk felül a stratégiai megállapodást, és az amerikai multi helyett a magyar vállalkozókat helyezzük előnyösebb helyzetbe. Emellett biztosítsunk Snowdennek menedékjogot a Magyarország elleni kémtevékenységek kivizsgálásának céljából!

Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek