2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Operát komponált A darázsgyárból Ben Frost

Augusztus 1-én lesz a nemzetközi premierje Ben Frost legújabb projektjének, ami ezúttal egy modern opera és Iain Banks legnagyobb hatású kortárs regényének, A darázsgyárnak a képi és hangadaptációjáról szól. A darabot három művész adja majd elő, akiket a Reykjavík Sinfonia vonósnégyese kísér, illetve a háttérben jelen lesz Frost is elektronikával. A vizuális megvalósítás Mirella Weingarten munkája – aki meglehetősen zord természeti tájképeket alkotott a darabhoz -, a világításért pedig Lucy Carter lesz a felelős.

Az apjával egy skót falucska mellett egyedül élő tizenhat éves Frank története bombaként robbant be a nyolcvanas évek brit irodalmi életébe. Egyes kritikusok kegyetlensége és naturális ábrázolásmódja miatt támadták A darázsgyárat, mások az egekig magasztalták, és szerzőjében egy kivételes fantáziával, lenyűgöző stílusérzékkel megáldott új tehetséget láttak. Iain Banks első regénye azóta is mélyen megosztja az olvasókat, ennek ellenére a tekintélyes angol napilap, a The Independent szavazásán A darázsgyárat a huszadik század száz legjobb regénye közé választották.

Az ausztrál-izlandi Ben Frostnak nem ez az első ilyen jellegű munkája: a kortárs kísérleti elektronika ismert alakja 2011-ben Daníel Bjarnasonnal közösen Stanislaw Lem Solaris című regényéhez szerzett modern klasszikus soundtracket (ezt 2012-ben előadta többek közt a Művészetek Palotájában is). Frost az évek során tematikusan kísérletezett az elektronikus effektekkel és zajokkal: írt témákat gépekre és ismerkedett a vadvilággal, miközben ismert a sci-fi iránti lelkesedése is. A darázsgyár rá jellemző választásnak tűnik: a regény hűvössége, brutalitása és mechanikussága mind olyan elemek, amik jól írják le a zenéjét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek