2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A 2012. évi szja-bevallások ellenőrzési tapasztalatai

Az adó-visszaigénylést tartalmazó személyijövedelemadó-bevallásoknak az ún. kiutalás előtti ellenőrzése idén is kiemelt feladata volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Az egyik leggyakrabban előforduló hiba még mindig a bevallott, illetve a valójában megszerzett jövedelem közötti eltérés volt. Ez akkor fordult elő, amikor a magánszemély több forrásból, vagy különböző jogcímeken szerzett jövedelmet.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztáraktól származó egyéb jövedelmeket és az egyéb jövedelemhez kapcsolódó eho kötelezettséget is számos esetben mulasztották el bevallani.

Továbbra is gyakori hiba, hogy az élet-, illetve nyugdíjbiztosítás feletti rendelkezési jog gyakorlás esetén nem szerepeltetették a 2009. évi adóbevallásban érvényesített biztosítási kedvezménnyel növelt összeget.

Az érvényesíthető adó-, illetve adóalap kedvezmények esetében a leggyakrabban a lakáscélú hiteltörlesztés igénybevételét, valamint a családi kedvezményt, illetve kisebb arányban a halasztott tandíjkedvezményt jogosulatlanul szerepeltették. A családi kedvezmény érvényesítése kapcsán többször találkoztunk olyan házastársakkal, élettársakkal) akik ugyanazon gyermek után érvényesítették külön-külön a kedvezményt, illetve megosztás esetén számos esetben nem feleltek meg a feltételeknek (pl.: a szülők nem közös háztartásban élnek, az egyik fél lakcímmel nem rendelkezik, a családi pótlékot a szülő egyedülállóként veszi igénybe).

Külföldi munkavállalásnál, többen a külföldön megfizetett adóelőleget tévesen, a kifizetők által levont adóelőleg sorban tüntették fel, így a NAV adókülönbözetet állapított meg.

Idén is találkoztunk olyanokkal, akik ún. fiktív adóbevallás benyújtásával kívántak illegális jövedelemre szert tenni. Az érintettek az adóbírság mellett büntetőjogi eljárásra is számíthatnak.

Az Észak-magyarországi régió adóellenőrei nem csak kiutalás előtti ellenőrzéseket végeznek, hanem az elévülési időn belül utólagos adóellenőrzéssel folyamatosan vizsgálják az szja-bevallások hitelességét.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek