2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Magyar felsőoktatás: csak a külföldi hallgatókra jut elegendő pénz

Felháborítónak tartja a Jobbik, hogy a kormány pont akkor indítja el a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait támogató Globális Nyitás Ösztöndíjat, amikor a felsőoktatásban rég nem látott finanszírozási gondok adódnak. Az egyetemek gazdálkodását folyamatos zárolások teszik lehetetlenné, akadoznak a kifizetések, és sok intézményben már a hallgatói juttatásokat sem utalják időben. A felsőoktatás költségvetésének megnyirbálásakor a kormány mindig gazdasági szempontokra hivatkozik, amikor viszont 17 milliárdot készülnek egy alapvetően nem a magyar hallgatók érdekeit szolgáló programra fordítani, erről egy szót sem hallunk.

A Jobbiknak elsősorban az időzítéssel van baja: az egyetemek jelenlegi anyagi helyzetében az intézkedést provokatívnak és meggondolatlannak találjuk, noha magát a Globális Nyitás Ösztöndíj célját támogatandónak tartjuk, mivel az hosszú távon megtérül. Egy ilyen nagy költségvetésű program elindítása előtt a kormánynak először a hazai felsőoktatás normális működéséhez szükséges forrásokat kellene biztosítania, ugyanis az ágazat finanszírozásának prioritást kellene élveznie egy ilyen programmal szemben.

A Jobbik ezért felszólítja a kormányt, hogy elsőként a magyar felsőoktatási intézmények működését finanszírozza, biztosítsa minden hallgató számára a tanulmányok folytatásához szükséges összeget, s csak ezután támogassa a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait!

Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek