2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fokoláre tábor Miskolcon

 2013 július 12. és 17-e között, a Fokoláre Mozgalom fiataljai szervezik az Új-Ifjúság tábort Miskolcon.

A Fokoláre Mozgalom a II. világháborúban megalakult katolikus alapítású közösség, mely ma a világon több millió tagot számlál. A lelkiségi mozgalom fiataljai elkötelezetten élik a testvériség és a kölcsönös szeretet eszméjét, melyről nem csak szóval, hanem konkrét tettekkel is tanúságot tesznek. A tábor mottója, a “Mit adhatok?” kérdés is erre utal. Egy fiatal az interneten, közösségi hálókon keresztül, de akár az utcán járva, nap mint nap szembesül a világban jelen lévő szegénységgel, mind anyagi, mind lelki értelemben, valamint az etnikai és vallási különbségekből származó gyűlölettel, kirekesztéssel, vagy a politika területén dúló harcokkal. Mindezek komoly kihívást jelentenek azok számára, akik az egyetemes testvériség építését tűzték ki célul, már csak azért is, mert a problémák hatalmasnak tűnnek, és mi magunk gyakran kicsinek és tehetetlennek érezzük magunkat. A téma kiválasztásánál különös inspirációt jelentett Ferenc pápa személye is, aki egyszerűen, de határozottan arra buzdítja az Egyház tagjait, hogy nyissanak a “peremvidéken” lévők felé, és lépjenek oda azokhoz, akiknek arra a leginkább szükségük van.

Mit adhatok? Mi az én felelősségem? Mit tehetek, hogy kitörjek a XXI. századi társadalom szociális különbségek felé tanúsított érdektelenségéből? Hogyan tudjuk együtt előre mozdítani az anyagi javak igazságosabb elosztását?

A táborban nem csak beszélni akarunk ezekről a kérdésekről. Szeretnénk konkrét tettekkel megmutatni, ami megérlelődött bennünk. Éppen ezért kilépünk a tábor területéről, nyitunk a város felé. Különböző önkéntes munkákon keresztül szeretnénk kézzelfoghatóan hozzátenni a mi részünket a testvériség építéséhez. Szociális és ökológiai munkák keretében szeretnénk választ adni a kérdésre: Mit adhatok?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek