2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • NAV – Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság operatív ellenőrzési irányai a nyári szezonban

NAV – Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság operatív ellenőrzési irányai a nyári szezonban

A NAV a nyári idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódóan júliustól augusztusig, kilenc héten át összehangolt ellenőrzéssorozatot folytat az Észak-magyarországi Régióban. Az adóigazgatóságok – a korábbi évekhez hasonlóan – idén nyáron is a vámszakmai területtel és a társhatóságokkal együttműködve lépnek fel az adóelkerülő magatartásformák ellen. Ezúttal is fokozott hatósági jelenlét várható a frekventált üdülőhelyeken, a fürdők és vízpartok környékén, a jelentősebb rendezvényeken, fesztiválokon és vásárokon.

Az akcióterv keretein belül kiemelt figyelmet fordít a NAV a nyári idegenforgalmi és strandidőszakban aktív adózói körökre, a sport és hobbi tevékenységekhez kapcsolódó kereskedelmi és szolgáltató szektorra. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak továbbá a mozgóárusok, a zöldség-gyümölcskereskedők, a különféle bérleti és kölcsönzői szolgáltatást nyújtók, valamint a szépségszalonok.

A NAV kiemelten ellenőrzi a számla és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét. Az ellenőrzések megszervezésekor figyelembe veszik az üzletek, szórakozóhelyek és vendéglátó egységek kibővített nyitvatartási rendjét és ennek megfelelően hétvégén, illetve az esti órákban is várható a revizorok megjelenése.

Az összehangolt ellenőrzések elsődleges célja a kiemelt forgalmú nyári időszakban a feketegazdaság visszaszorítása, a bejelentés nélküli tevékenységet végzők kiszűrése, az adóelkerülésből adódó jogosulatlan piaci előny visszaszorítása, ezáltal a jogkövető magatartást gyakorlók tisztességes versenyének biztosítása.

A korábbi hatósági akciók pozitív tapasztalata, hogy az adózók többsége odafigyel a szabályszerű működésre, melyben minden bizonnyal szerepe van a tömegkommunikációs eszközök révén előzetesen meghirdetett fokozott jelenlétnek is. A vizsgálatsorozatot követően a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága tájékoztatást ad a tapasztalatokról.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek