2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az oktatási-nevelési támogatások kifizetését követeli a Jobbik

Az Országgyűlés szerdai ülésén a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökeként kérdéssel fordultam Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez a gyermeküket magyar iskolába járató külhoni magyar szülőknek járó oktatási-nevelési támogatások egy részének visszatartása ügyében.

A támogatási összeg sajnos bevezetése óta nem emelkedett, azóta is egységesen 20 000 forint, amelyet kiegészít 2400 forint tankönyv- és taneszköz-támogatás. Ez természetesen már messze nem jelent annyit, mint bevezetésekor, a 2000-es évek elején jelentett, nem véletlen, hogy a Jobbik már számos alkalommal javasolta az összeg emelését, ám mindeddig süket fülekre találtunk. A fideszes kormányzat, amely három esztendővel ezelőtt „nemzetpolitikai fordulatot” ígérve került hatalomra, reálértékét tekintve semmivel sem emelte a külhoni magyarság céljaira fordítható összegeket.

Mostanra azonban már odáig is eljutottunk, hogy az is veszélybe került, amit eddig biztosnak vélhettünk. Jogos felháborodást és értetlenséget váltott ki az elszakított területeinken élő magyar családok százezreiben az a döntés, amelynek értelmében még a több mint egy évtizede változatlan 22 400 forintos támogatás mintegy negyedét is megvonják, és 17 200 forintot fognak csak folyósítani. A példátlan lépést azzal indokolták, hogy az uniós túlzottdeficit-eljárás miatt a Bethlen Gábor Alap 500 milliós megszorításra kényszerül.

Mindeközben a Bethlen Gábor Alap – számos esetben teljesen felesleges, meglehetősen vitatható szerződésekkel és kifizetésekkel – évente közel egymilliárd forintot tapsikol el saját működésére. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány ahelyett, hogy gátat vetne e mértéktelen pazarlásnak, a külhoni magyar szülők amúgy sem hatalmas összeget jelentő támogatását kurtítja meg.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárától érdemi válasz helyett sajnos az elmúlt három évben már megszokott, az unalomig ismételt kormányzati sikerpropaganda szajkózását hallhattuk. A kötelező lecke felmondása után a felvetett kérdést Rétvári végül annyival intézte el, hogy Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ígéretet tett az összeg későbbi folyósítására. Hogy erre mikor és milyen formában kerül sor, szavaiból nem derült ki.

A Jobbik szerint e ködös jövőre vonatkozó ígéret semmire sem jelent garanciát, annál is inkább, mivel már számos alkalommal bebizonyosodott, hogy Répás Zsuzsanna hadilábon áll az igazmondással. Ráadásul az eddigi három év gyakorlata sajnos azt bizonyította, hogy ha a kormány egyszer valamilyen forrást már zárolt, akkor az az érintettekhez soha el nem jutott. A gyermekeik magyar nyelvű oktatását vállaló elszakított családok ennél sokkal tisztább és őszintébb beszédet érdemelnek! A Jobbik követeli, hogy a kormány világosan jelölje meg, mikor és hogyan fogja folyósítani az oktatási-nevelési támogatások befagyasztott összegét.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek