2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Különleges vonalkóddal a csalók ellen

Hamis bort és pálinkát az idők kezdete óta találni a piacon, de az új technológia, és a nemzetközi együttműködés most lehetővé teszi, hogy a termelők túljárjanak a csalók eszén.

Hogy meggyőződjön róla, hogy a palack valóban az ígért nedűt tartalmazza, csak öntsön az italból egy pohárkával, tartsa a fény felé, és vizsgálja meg az árnyalatát. Majd egy kis lötyögtetést, rázogatást követő szippantás a nedűből, és máris kiderül, hogy csalók áldozatául esett-e.

Mert az igazság az, hogy a globális szinten egyre növekvő borfogyasztás, óhatatlanul magára vonta a csalók, borhamisítók figyelmét. Eközben a pénztárcáját óvó borfogyasztó, pedig kapkodhat az okostelefonja után, hogy még vásárlás közben ellenőrizze a kiszemelt palack mivoltát.

A telefonnal végzett gyors vizsgálat ugyanis, felvilágosítást adhat a vásárlónak a bor és pálinka eredetéről. A termelő honlapján nyomon követheti az italkészítés és szállítás procedúráját, a szőlő termesztéstől kezdve, egészen a boltokig. A nemzetközi összefogással készült programmal mindenki jól jár: egyrészt a termelők az italuk eredetének bizonyításával megvédik hírnevüket, másrészt az ellenőrizhető címkékkel, a vevők is kisebb eséllyel lesznek csalás áldozatai.

A Castel, Franciaország legnagyobb borgyártó cége, már most használja a technológiát 13 millió palack, Kínába exportált borán. A fejlesztésnek ugyancsak nagy hasznát veszik Vietnámban, ahol a leggyakoribb borhamisítás.

Habár Ázsiában a legelterjedtebb a probléma, a bor- és pálinkahamisítás az egész világon gondot okoz – mondta a Christophe Chateau szóvivője, a Bordeux-i Bor Tanácsnak.

Persze egy gyengécske borutánzatot egy kevéssé jártas szem is kiszúr, viszont szépszámmal bukkannak fel kifejezetten okos, megtévesztő másolatok is, ami az anyagi káron túlmutató kockázattal bír. Gondoljunk csak a metil-alkohollal szennyezett italokra, ami halálos következményeket von maga után. Tavaly Csehországban több, mint 20 ember vesztette életét, egy hasonló incidensben.

Az italok valódiáságának bizonyítására, soha nem ismétlődő vonalkódokkal látják el az italokat, amit a brüsszeli székhelyű, nem kormányzati szervezet, a GS1 biztosít, a programban résztvevő termelőknek. A csoport természetesen jártas a védelemben: világszerte olyan termékeknek garantálja a nyomon követhetőségét és hitelességét, mint tartalék autóalkatrészek, babakocsik, vagy akár egy üveg Rosé bor.

A technikai eljárásokon túl, egyéb módszerek is születtek már a bor megóvására. A Chianti Classico féle rendszerben, például a borok kupakján található pecséttel, és annak egyedi számozásával, valamint a védjegyükként használt fekete kakassal próbálják kivédeni a hamisítást. Ahogy a múlt heti, Bordeux-i Vinexpo-n is kiderült, sok borvidék használja ugyanezt a módszert.

A borhamisítás óriási gondot jelent, és az ötlet, az egyedi azonosító – a vonalkód vagy adat mátrix vonalkód azonosító, már bevált módszer az Egyesült Államokban, ahol az FDA gyógyszer azonosításra használja – mondta a GS1 vezérigazgatója.

A címkék néhány termelő, például a Castel esetében már most is leolvashatók okostelefonnal. A kör pedig egyre bővül, világszerte, termelők hosszú sora látja a vonalkódban a megoldás kulcsát, akik a közeljövőben szeretnék hasonló védelemmel ellátni az italaikat.
http://borkultusz.com

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek