2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ne statisztikai adatokkal javítsák az emberek biztonságérzetét!

Tegnap került a főváros Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottsága elé a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2012. évi beszámolója, amelyre a testületben egyedüliként szavaztam nemmel. A saját tapasztalataim mellett ugyanis a beszámolóból is kiderült, hogy több bűncselekménytípus száma emelkedett a 2011-es évhez képest, ami elfogadhatatlan.

A rendőrfőkapitány a növekedést azzal magyarázta, hogy változtak a rögzítés szabályai, ráadásul szerinte más európai fővárosokhoz képest Budapest közbiztonsága jó. A rendőri vezető kijelentése felháborító, hiszen nem kellenek statisztikai adatok, és összehasonlítgatások ahhoz, hogy tudjuk, ez nem igaz, és ezt a budapesti lakosok saját bőrükön is tapasztalják nap mint nap. Nem lehet jónak nevezni a közbiztonságot egy olyan városban, ahol naponta zsebelik ki a járókelőket, vagy tépik ki nyakukból értékeiket, ahol rácsokat kell felszerelni a lakásokra a betörések elkerülése érdekében, vagy ahol fényes nappal megtámadják az embereket akár egy mobiltelefonért is.

Éppen ezért a BRFK beszámolóját felelősen gondolkodó bizottsági tagként nem lehetett elfogadni. Az emberek biztonságérzetét nem azzal kell javítani, hogy más országok fővárosának bűnügyi mutatóival hasonlítják össze Budapestét, hanem azzal, hogy határozottan fellépnek a bűnözőkkel szemben és állandó rendőri jelenléttel megelőzik a bűncselekményeket. Ha pedig a rendőrség ezeket a feladatokat nem tudja egyedül megoldani, és ahogyan a beszámolójukban is írják „a bűnözés ellen hatékonyan küzdeni csak minden közösség, minden állampolgár valamilyen módon történő közreműködésével lehet”, akkor fogadják el a gárdisták segítségét is, akik mindig a rend védelme mellett álltak önzetlenül, minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Czeglédi János, a Jobbik fővárosi képviselője, a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek