2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Anita Blake örökké hódít

Íme, az egymillió dolláros kérdés: kinek köszönhetően vált ismertté Laurell K. Hamiltont? A válasz természetesen roppant egyszerű: Anita Blake – akinek neve minden bizonnyal ismerősen cseng azok számára, akik egy kicsit is járatosak a kicsit kevésbé hagyományos irodalmi témájú könyvek birodalmában. A töretlen nagy népszerűséget mi sem bizonyítja jobban annál, mint hogy a két évtizeddel ezelőtt napvilágot látott első rész óta a sorozat hosszúságát már túltett a félmaratoni távon. Az eddigi összesen 22 rész közül most hazánkban a 19. jelenik meg az Agave Könyvek Kiadó gondozásában, Ezüstgolyó címen.

Anita Blake visszatér St. Louis államába a nyugodt mindennapok reményében – már amennyire az lehetséges egy vámpírvadász és szövetségi rendőrbíró életében. Mint ahogyan az általában ilyenkor lenni szokott , a béke és idill állapota nem tart sokáig. Vágyának kerékkötője ugyanis maga a Minden Sötétségek Anyja, aki szándékával ráadásul veszélybe sodorja Anita szeretteit. De hogyan lehetséges ez? A vámpírok teremtőjének papírforma szerint halottnak kellene lennie… Ám mégis visszatért, hogy a szolgálatába állítsa Amerika összes vámpírját, beleértve természetesen Anitát. Tervének végrehajtásához két akadályt kell leküzdenie: egyrészt, Anita, Richard Zeeman és Jean-Claude triumvirátusi ereje révén hatalomra szert tenni, másrészt egy gazdatestet szerezni – ami nem olyan egyszerű, merthogy a test foglalt. Vajon kit szemelt ki áldozatul?

Az Ezüstgolyóban Hamilton ismét a tőle megszokott stílust és színvonalat hozza, a cselekmény bővelkedik izgalmakban, fordulatokban. Ráadásul bár továbbra sem mentes a pikánsabb jelenetektől, ezt sokkal ízlésesebb formában teszi, mint számos másik, manapság nagyon népszerű „vámpírkönyv”. „A végső pontot” az i-re azonban még mindig nem teszi fel a szerző, hiszen a kaland további kötetekben folytatódik. Az írónő elmondása szerint imádja az általa teremtett világot és a karaktereket, valamint élvezi az írás minden pillanatát. Azt hiszem, ez lehet a vámpírvadász-sorozat, és a műfajban úttörőnek számító Hamilton sikerének titka.

A sorozat tizenkilencedik kötetében, az Ezüstgolyóban pedig tehát megtalálható minden olyan vonás, ami Hamiltont és a szériát korábban már világszerte népszerűvé tette, és a rajongókkal együtt bízunk benne, hogy hamarosan a többi könyvet is olvashatjuk magyar nyelven is. Az ilyen, már önmagában is tradicionálisnak számító vámpírkönyvekkel az égvilágon semmi baj nincs, sőt – ezeket ugyanis nem csak „mítoszba csomagoltént” adják el, hanem valóban, bár átalakítva, modernizálva, de önmagukban jelentik a természetfeletti legendák jelenkori továbbélését.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…