2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Merre halad a barcikai labdarúgás?

Kazincbarcika – Nem sikerült az NB II-es tagság megőrzése, így az átszervezett magyar bajnoki rendszer harmadik vonalában kezdi az új szezont a KBSC. Nagy játékos mozgásról, új edzőről, a tulajdonos esetleges távozásáról szólnak a hírek Kazincbarcikán. Hogyan tovább? – teszik fel a kérdést sokan, melyre most a tisztánlátás érdekében Sztupák Péter alpolgármester ad válaszokat.

– Hogyan tovább barcikai futball?
– Mielőtt belevágnánk a jövőbe, a múltról röviden beszélni kell. Aztán a kudarcot feldolgozva, sportemberként továbblépni. Télig kanyarodnék vissza: amikor ideérkezett Kiprich József. Mindenki csodát várt, mindenki örült. Hangsúlyozom, mindenki! Aztán a csoda elmaradt… Csak 6-7 fordulóval a vége előtt kristályosodtak ki a problémák, s akkor jelentek meg a komoly kritikák, akár részünkről, akár a szurkolók részéről. Ekkora sajnos már tényleg csoda kellett volna a bennmaradáshoz, s mint tudjuk, nem így lett. Önkritikusnak kell lenni: igen, születtek rossz döntések, talán nem váltott a klub időben, s még mondhatnék példákat, de nem érdemes. A baj megtörtént, kiestünk.

– Arról szólnak a hírek, hogy a szétszéledt a KBSC és megváltozik a csapat gerince…

– Én úgy fogalmaznék, hogy a csapat gerince megmaradt. Akik eddig biztosan távoztak vagy távozni fognak, azok közül igazán Vólentet sajnálom. De természetesen nemcsak neki, hanem valamennyi barcikai mezt húzó játékosnak köszönöm az elmúlt hónapokat, éveket.
S természetesen László Jánosnak is, aki Keller Józsefhez hasonlóan olyan tulajdonos volt, aki sok forrást hozott a barcikai futballba. Értéket teremtettek, gondolok itt a rövidesen elkészülő nagy műfüves pályára, és nem adósságot hagytak maguk után.

– Egy-két hét pihenő juthat csak a futballban és máris készülni kell az új szezonra. Napok óta várnak egy tulajdonosi döntésre, most már megtudhatjuk mi lesz a jövőben Kazincbarcikán?

– Elsősorban azt szeretném kihangsúlyozni, hogy a mai gazdasági körülmények között öröm, hogy a klub és a város az NB III-as szereplést biztosítani tudja. De nem ez az a pont, ahol meg kell állni. Szerintem reális cél, hogy a várhatóan nagyon megerősödő harmadik vonalból, két év alatt fel kell jutni az NB II-be. De azt is szeretném, ha esetleg két év múlva csak másodikok vagyunk, akkor elsősorban nem ezt kérnék rajtunk számon. Remélem, értik mire célzok.

Másodsorban örömteli az is, hogy László János a rengeteg befektetett munka és anyagiak után – gondoljunk csak arra, hogy előzetesen a téli igazolások után mindenki bennmaradónak látta a csapatot-, majd a nagy csalódás ellenére, ami a KBSC szereplését illeti, mégis itt marad Kazincbarcikán, és mint többségi tulajdonos vagy támogató segít bennünket. Így állhatunk most biztos alapokon. Hálás kell, hogy legyen ezért neki a város, s a szurkolók is egyaránt, nem rajta múlott. Én úgy érzem, a város és ő is mindent megtett, hogy ne így legyen. Tehát László úr támogatóként marad és a várossal együtt működik tovább az új futball klub. Új lesz az ügyvezető-igazgató is. Ezt a feladatot Gulyás Tibor, az ÉRV Zrt. egykori vezérigazgató helyettese, jelenleg a Timpanon Kft. első embere látja majd el.
Vagyis összegezve: megvan és meglesz az anyagi stabilitás, és a rendszer irányítói is olyanok lesznek, akiktől jelentős előrelépést, fejlődést várunk.

– Már csak arról nem esett szó, hogy a szakmai munkáért ki lesz a felelős a klubnál és bizony az anyagiak mellett ez nagyon meghatározó.

– Ez így van. Olyan trénert kerestünk, aki nem „csak” csapatedző, hanem átfogóan és komplexen tudja megújítani a barcikai futballt. A kicsiktől a felnőtt csapatig egyben nézve és látva a feladatot. Borbély Péterre esett a választásunk, akit a borsod megyei futballbarátok előtt nem kell bemutatni. „A” licences edző, a Diósgyőr utánpótlás szakmai igazgatója, majd két évtizeden át Diósgyőrben dolgozott, most pedig Barcikára igazol. Tőle nem csodát (!) várunk. „Csak” azt szeretnénk, ha alapjaiban újra gondolná és építené a rendszert, s mindemellett a felnőtt csapat trénereként egy sikeres és eredményes NB III-as csapatot vezetne.

– Azt említette, hogy a csapat gerince marad, vagyis a régi barcikai játékosok. És a többiek?

– Szeretnénk az igazolásokat június végéig lezárni. Folyamatosan tárgyalunk, és július elejére teljes keretet szeretnénk hirdetni. Vagyis a hezitálóknak még szűk 2 hetük van dönteni, szeretnének-e Barcikára igazolni úgy, hogy Borbély Péter keze alatt, egy megújuló klubban dolgoznak. Sok pozitív visszajelzésünk van eddig, neveket még nem szeretnék mondani, de néhány poszton még vannak kiszemeltjeink. A döntés egyértelműen a teljes szakmai munkát irányító Borbély Péteré. A tervek szerint a felkészülés július 10-én indul.
Egy biztos, ebben az új NB III-ban, ahol a Putnok, Cigánd, az Eger és a Tiszaújváros mellett is számos, várhatóan erős ellenféllel kell majd küzdenünk, nem lesz sétagalopp. De optimisták vagyunk, számítunk a barcikai futballszerető közönség támogatására, mert higgyék el, jó csapatuk lesz!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…