2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Életet menthetnek a Helperek önkéntesei a fesztiválszezonban

Életet menthetnek a Helperek önkéntesei a fesztiválszezonban

A nyár beköszöntével elindult a „nagyüzem” a fesztiválszezonban, ezzel együtt pedig elérkezett a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület munkájának legnehezebb időszaka. Idén 130 önkéntes tett sikeres vizsgát, akik készen állnak arra, hogy akár életet is mentsenek az idei tömegrendezvényeken. A tavalyi év során közel 5000 sebesültet láttak el az Egyesület dolgozói.

Az idei fesztiválszezont megelőzően is nagy érdeklődés övezte a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesületének felkészítő kurzusát: 200-nál több fiatal végezte el a márciusban kezdődő, három hónapos elsősegélynyújtó tanfolyamot, amelynek a budapesti Fogasház adott otthont. Az elsősegélynyújtók általában 16-25 év közötti fiatalok, akik a képzés után, annak anyagából sikeres vizsgát téve, önként dolgoznak a hazai fesztiválokon az egészségügyi stábbal. Felkészülésük egyedi oktatást igényel, melyhez az egyesület tagjai nyújtanak segítséget. Ebben az általános elsősegélynyújtáson túlmutató tudásanyag is benne foglaltatik, mint pl. a kábítószerek ismerete, vagy egy kimerítő pszichológiai és kommunikációs tréning.

A jelentkezők közül 130-an tettek június közepén sikeres vizsgát: írásbeli, gyakorlati és szóbeli állomásokon kellett megfelelniük ahhoz, hogy önkéntesként dolgozhassanak. A szigorú feltételrendszerre szükség van, hiszen adott esetben emberi életek múlhatnak rátermettségükön és készségeiken. A legjobban vizsgázók közül a legtöbb évközi munkában résztvevők azok, akik végül a fesztiválokon élesben bizonyíthatják mindazt, amit elsajátítottak.

Az Egyesület önkéntesei az elődöket beleértve már közel 25 éve foglalkoznak a nyári zenei fesztiválok egészségügyi biztosításával, napjainkban jelen vannak a VOLT, Hegyalja, Balaton Sound és Sziget Fesztiválokon. Emellett kisebb tematikus fesztiválon, pl. a Gourmet vagy Pálinkafesztiválon, Gyerekszigeten is képviseltetik magukat, illetve különböző budapesti szórakozóhelyeken, rendezvényeken, mint pl. a Budapest Parkban vagy az Akvárium Klubban teszik biztonságosabbá a szórakozást. Szakmai feladataik mellett fontos szempont az is, hogy a fiatalok számára olyan közösséget hozzanak létre, akikkel a szabadidő eltöltése hasznos tevékenységgé válhat, így egyéb karitatív feladatokat is végeznek, mint a drogprevenció és kortárssegítés vagy az árvízi védekezés.

Munkájuk során a rendezvényeken teljes körű egészségügyi biztosítást végeznek a Helperek, azaz önkéntes szakdolgozókkal (nővérekkel, orvosokkal, mentőszemélyzettel) működtetnek a fesztiválok területén egy elsősegélyhelyet, amelyben gyakorlatilag kórházi körülmények között láthatóak el az egészségügyi problémák. Kiemelt jelentőségűek ugyanakkor az elsősegélynyújtó járőrök is, akik a nap 24 órájában keresik azokat a fesztiválterületen, akik segítségre szorulhatnak. Preventív tevékenységük során figyelnek az egészségkárosodási lehetőségekre, ha pedig már megtörtént a baj, a tanfolyam után bizonyos problémákat képesek a helyszínen kezelni. Ha kompetenciájukon túlmutat a jelenség, segítenek az illetőknek eljutni a szaksegítségig: akár kíséretükkel eljuttatják az ambulanciára, akár rádión keresztül segítséget hívva, melyhez nagy segítséget nyújt GPS készülékük is. A 2012-es évhez hasonlóan a VOLT, Hegyalja és Balaton Sound fesztiválokon 20-20, a Szigeten pedig 60-nál több fiatal dolgozik. A korábbi tapasztalatok alapján a teljes szezon alatt 5000-nél több ellátásra számíthatnak.

GPS rendszerű mobiltelefonokkal koordinálható a Helperek mozgása

Az Országos Távfelügyelet Kft. a tavalyi együttműködést folytatva az idei évben is – az alapvetően idősfelügyeletre tervezett – VARIO MEDCARE készülékekkel végzi a Helperek távfelügyeletét. A MOHAnet Mobilsystems Zrt. által fejlesztett készülékek két lényeges szerepet töltenek be az önkéntesek munkája során: a hagyományos mobiltelefon funkciók mellett, a GPS rendszerű telefonoknak köszönhetően egy szoftveres térképfelületen pontosan követhető a szolgálatot végzők mozgása, így vészhelyzet esetén mindig az adott problémához legközelebb eső segítőt lehet értesíteni.

A tavalyi év során 15 készülék működött a nyári fesztiválok alatt, és az akkori használat során felmerült igényeket követő apróbb fejlesztések után idén már 22 VARIO MEDCARE áll az Egyesület rendelkezésére.

„Mivel cégünk dolgozói jellemzően fiatalok, sok munkatársunk közvetlenül is érintett a fesztiválszezonban, így pontosan látjuk azt, hogy mennyire fontos szerepe van a Helperek által végzett munkának. Éppen ezért gondoltunk arra, hogy lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújtsunk a Helpereknek. Az pedig számunkra is különlegessé teszi az egészet, hogy egy idősek felügyeletére tervezett készülékkel tudunk fiatalokra vigyázni” – mondta el Szigetvári Ákos, az Országos Távfelügyelet Kft. cégvezetője. „Úgy gondolom, hogy az elsősegély nyújtás mellett a hazai egészségügyi kultúra fejlődéséhez is hozzájárulhat az Egyesület, mivel úttörőként, a fiatal önkéntesek oktatásával egy fontos edukációs szerepet is betölt Magyarországon” – tette hozzá.

„Hell-sősegély a bulizóknak”

A HELL ENERGY Magyarország Kft. 2013-ban együttműködési megállapodást kötött a HELPEREK egyesületével, melynek részeként az idei fesztiválokon a HELL biztosít majd kellő energiát az önkénteseknek a hosszú műszakok alatt, akik gyakran 30-40 kilométert is megtesznek egy-egy járőrszolgálat idején, a lényeg ugyanis, hogy állandóan mozgásban legyenek minél több emberhez eljutva.

A megállapodás eredményeként egy olyan, elsősorban elsősegélynyújtásról szóló, tájékoztató kiadvány is napvilágot látott, amely eligazítást nyújt a felelősségteljes szórakozáshoz és felvilágosítást ad az elsősegélynyújtás alapvető feladatairól, ha arra szükség van. A tízezer példányszámban és az internet segítségével is terjesztett kis füzet alapvető célja, hogy – ha már megtörtént a baj – akkor a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy mi a teendő és hogyan tudnak leginkább segíteni. A „HELL-sősegély bulizóknak” közös kiadvánnyal a HELL ENERGY régi szándéka vált most valóra, hiszen az energiaital által sugallt életérzés mellett – amely a pörgésről, a teljesítményről és a buliról szól – fontos, hogy akkor is észnél tudjunk lenni és tudjuk a teendőket, amikor véletlenül valami baj történik.

Bizonyára sok embernek van jogosítványa a fiatalok között is, így nagy valószínűséggel kötelező elsősegély oktatáson is mindenki részt vett, de egyáltalán nem biztos, hogy egy vészhelyzetben pontosan tisztában lenne mindenki a legfontosabb teendőkkel. „A kis, akár zsebben is elférő elsősegély füzettel elsősorban az volt a célunk, hogy egy rövid, érthető és használható támpontot tudjunk a fiatalok kezébe adni, hogy ha már ’ne adj Isten’ megtörtént a baj, képesek legyenek a legalapvetőbb dolgokat ellátni. Olyan egyszerű kérdésekre gondolok itt, hogy hogyan kell mentőt hívni, mik azok a legfontosabb információk, amik segítséget nyújtanak a mentősöknek, mit kell tenni egy illuminált állapotban fekvő személlyel, vagy hogyan kell egy sebet ellátni. Külön rész foglalkozik a drogfogyasztás veszélyeivel. Bízunk benne, hogy a hasznos információk idén nyáron minél több emberhez eljutnak majd!” – mondta el Tóth Eszter Anna, a HELL szóvivője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek