2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

SZALAMANDER 2013

A Miskolci Egyetem végzős hallgatóinak búcsúja a várostól

A 2013-ban valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész-, egészségügyi- és zenészhallgatók minden érdeklődőt szeretettel várnak június 19-én, szerdán 21 órára a Városháza elé városi ballagási ünnepségükre, a Szalamanderre!
A Miskolci Egyetem egy nagy múltú felsőoktatási intézmény, 2013 júniusában a 278. tanévét zárja. Jogelődjét, a Bányászati Akadémiát 1735-ben Selmecbányán alapították.
A selmecbányai Akadémia számos diákhagyomány bölcsője volt, napjainkban ez a komplex hagyományegyüttes, amelyet „selmeci hagyományok” néven ismerünk, hazánkban egyedülálló. Részei a kari egyenruhák és egyenviseletek, a nóták, melyek leginkább megőrizték több száz év hangulatát, és a különféle események, rendezvények, melyek közül a legnépszerűbbek a szakestek, a leglátványosabbak pedig a szalamanderek, amelyek a valétáláshoz köthetőek.
A valétálás a selmeci hagyományok kiemelkedő legszebb eleme. A valétálás szó a latin valete – búcsúzás kifejezésből ered, és a végzős hallgatók egész tanévet végigkísérő, az egyetemtől és a várostól való búcsúzását jelenti. Ennek része a szalag-, majd a gyűrűavatás, a pezsgős ballagás, és a Szalamander, azaz a fáklyás ballagás és felvonulás a városban.
A Szalamander az egyik utolsó nagy összejövetel az államvizsgák után. Miskolcon ez a Városház térről indul és a Petőfi téren ér véget. A hallgatók a Városháza előtt, a kari zászlók mögött gyülekeznek. A város nevében a polgármester, az egyetem nevében a rektor búcsúztat, míg a hallgatók nevében a bányász valétaelnök köszön el.
Ezután egy csoport bányászlámpással indul el „szalamander” alakzatban s őket a hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat” énekelve követnek a Városház tér – Széchenyi utca – Kazinczy út – Petőfi tér útvonalon. A Petőfi térre érve a lámpással rendelkezők a tér két oldalán, míg a diákok ismét karok szerint sorakoznak fel. A valétaelnökök itt adják át az elnöki szalagot és a kar zászlaját az utódaiknak. A Szalamandert a karok himnuszai, a „Gaudeamus igitur…” és a „Ballag már a vén diák” kezdetű dalok zárják.
A selmeci hagyományok nemcsak végigkísérik az egyetemi éveket, hanem valódi diákévekké varázsolják azokat, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egy életre meghatározó maradjon az Alma Materhez való kötődés és a diáktársak összetartása.

Legyen Ön is részese a látványos belvárosi eseménynek, búcsúzzon így is a miskolci egyetemistáktól június 19-án este 9-kor!


Jó szerencsét!
Üdv az Erdésznek!
Legyen fényes sikere a Kohásznak!
Tisztelet a Gépésznek!
Igazságot a Jogásznak!
Pénzt a Gazdásznak!
Vivát Bölcsész!
Egészséget a Világnak!
Hangot a Zenésznek!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek