2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM – KEVESEBB KAMAT, TÖBB ESÉLY

Minden korábbinál magasabb kamattámogatás a Széchenyi Kártya Program fejlesztési hiteleihez
A Kormány 5 százalékra emelte a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel konstrukciókhoz biztosított kamattámogatást 2013. május 1-jétől.

A kedvezőbb finanszírozási lehetőségek hozzájárulhatnak a hazai kis- és középvállalkozások beruházási kedvének növeléséhez, ezzel támogatva a magyar gazdaság fejlődését. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, valamint a KAVOSZ Zrt. miskolci rendezvényén hétfőn ez a téma is szerepelt többek között.

A jelenlegi jegybanki alapkamatét meghaladó mértékű kamattámogatásnak köszönhetően a magyarországi cégek kevesebb, mint havi 0,4 százalékos kamattal juthatnak hitelhez a programban.
A már 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program részben az állami kamattámogatásnak köszönhetően lett napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása. A 2002-ben indult program keretében eddig 185 ezer hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelösszeg elérte az 1200 milliárd forintot. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a befogadott igénylések száma közel 17000, ebből már létrejött több mint 12600 hitelügylet, ami összesen 79 milliárd forint összegű hitel kihelyezését jelenti a megye vállalkozóinak részére.
A népszerű program sikeres folytatása érdekében a Kormány 2013. május 1-jétől évi 5 százalékpont kamattámogatást biztosít a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel hitelszerződések teljes összegéhez, az adott ügylet futamidejének első három évére. A három konstrukcióhoz továbbra is kapcsolódik a hitelekhez nyújtott készfizető kezességvállalás díjának 50 százalékáig terjedő állami támogatás. Az olcsó hitel lehetővé teszi a válság miatt elhalasztott beruházások elindítását, a gépek, eszközök korszerűsítését, tovább növeli a kkv-szektor uniós pályázatokon való részvételének esélyeit. A megemelt kamattámogatásnak köszönhetően mindhárom hiteltermék kamata BUBOR alatti szintre került, így az ügyfeleknek 1 év alatt akár 1,5 millió forinttal kevesebb nettó ügyleti kamatot kell fizetniük.
A Széchenyi Beruházási Hitelből ingatlan megvásárlása, építése, fejlesztése, valamint nemcsak új, hanem használt gépek beszerzése is finanszírozható. A konstrukció 20 százalék önerővel, 1- 50 millió forint összegben, maximum 10 éves futamidőre igényelhető, akár 2 éves türelmi idővel.
A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel lehetőséget ad rá, hogy azok a vállalkozások, akik a szükséges önerő hiányában nem tudnak részt venni EU-s pályázatokon vagy nyertes projektjüket nem tudják megvalósítani az időközben keletkezett likviditási gondok miatt, mégis élhessenek a pályázatok adta lehetőségekkel. A hitelhez az állami kamattámogatás mellett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása is kapcsolódik, amelynek díjára további állami támogatás vehető igénybe.
A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel pedig, a már elnyert EU-s forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőlegezése révén. A kedvezményes kamatozású, állami támogatás mellett nyújtott támogatás-előfinanszírozó hitel lehetővé teszi, hogy az elnyert európai uniós támogatást már azelőtt felhasználhassák a cégek, hogy az összeg ténylegesen a rendelkezésükre állna. Az eszközvásárláshoz, kapacitásbővítéshez, hatékonyságnöveléshez szükséges összeget nem utólag, annak számlákkal igazolt elköltése után kaphatja meg a vállalkozás, hanem még a tervezett kiadás előtt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…