2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A vereckei emlékmű fegyveres őrzését javasolja a Jobbik

Az Országgyűlés hétfői ülésén a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökeként kérdéssel fordultam a külügyminiszterhez a vereckei honfoglalási emlékmű megvédése érdekében. A szélsőségesen magyarellenes Szvoboda párt ugyanis szinte havi rendszerességgel szervez támadást az alkotás ellen, amelyet legutóbb néhány hete gyaláztak meg vélhetően ez alkalommal is a Szvoboda aktivistái. A magyar kormány részéről megfontolandó lenne tehát, hogy a nemzeti identitásunk szempontjából kiemelkedő jelentőségű emlékmű megfelelő ukrán állami védelemben részesüljön. Erre egyébként a két ország között érvényben lévő szerződések lehetőséget is adnak. Az ukrán-magyar alapszerződés becikkelyezéseként született 1995. évi XLV. törvény 15. cikke ugyanis kimondja, hogy a felek mindegyike a kölcsönösség alapján elősegíti a másik fél kulturális és művészeti eredményeinek megismerését és megőrzését, beleértve a történelmi és kulturális emlékek védelmét. Vagyis az ukrán államnak e szerződés alapján kötelessége lenne megvédeni a vereckei emlékművet is. Van egy szomorú aktualitása is az ügynek, a Szvoboda egyik képviselője nemrégiben ugyanis az emlékmű elbontását javasolta a Lemberg megyei tanácsban.

Németh Zsolt külügyi államtitkár megköszönte az emlékmű kérdésének felvetését, és kifejezte elismerését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irányába és mindazok felé, akik odafigyelnek az emlékmű sorsára. Érdemi választ azonban a feltett kérdésre nem adott, az idézett szerződés kapcsán semmilyen véleményt nem fogalmazott meg. Elmondta azonban, hogy napokon belül sor kerülhet a térfigyelő kamerák átadására és innentől interneten keresztül bárhonnan bárki megtekintheti a vereckei emlékművet. Az ukrán rendvédelmi szervek kötelezettséget vállaltak arra, hogy a térfigyelő rendszer segítségével nagyobb biztonságban lehet az emlékmű. A jogi védettséggel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, hogy védett műemlékké kell nyilvánítani, amelynek kapcsán a megyei eljárás lezárult, az országos eljárás is folyamatban van.

A Jobbik szerint a KMKSZ által javasolt kamerás védelem komoly előrelépés lenne, de semmiképp sem elegendő, hisz a rongálást nem akadályozza, és a tettesek kézre kerítését sem segíti feltétlenül. Ennél sokkal komolyabb, hatékonyabb védelemre van szükség: az idézett szerződés alapján Magyarországnak állandó fegyveres őrség felállítását kell követelnie Ukrajnától.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…