2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A kommunista nyugdíjpótlékok töredékének megvonása Biszku Bélát sem érinti

A kormányzati sugalmazással szemben a Jobbik információi szerint egy forinttal sem csökkentik Biszku Béla több százezres nyugdíját. Az ’56 utáni megtorlásokat irányító belügyminiszternek egykori magas jövedelme miatt nagy az alapnyugdíja, eddig sem részesült nyugdíjpótlékban, mivel kitüntetése is csak az a Sánta Kutya Díja van, melyet a kommunista bűnök tagadásáért kapott – büntetés helyett, hiszen hiába jelentette fel őt Szilágyi György jobbikos honatya 2010 augusztusában, azóta sem állt még bíróság elé sem. A Jobbik szerint csak megkésett látszatintézkedés az az országosan összesítve havi legfeljebb kétmillió forintos megvonás, ami a kommunista luxusnyugdíjakat érinti a nemzeti ellenzék sorozatos követelésére. A „Vörös Csillag Érdemrend”, vagy a „Fegyveres harcokban részt vett partizán” és más hasonló, kommunista kitüntetések után járó nyugdíjpótlékok megvonását üdvözölnénk, ha legalább az teljes körben és a törvényben előírt, tavaly október 31-ei határidőre megtörtént volna, ahogy azt jobbikos és fideszes képviselők közös javaslatára az Országgyűlés egy éve elfogadta. Ezzel szemben Navracsics Tibor az időhúzásra játszott, mulasztásos törvénysértésének többszöri számonkérésére törvénymódosítással, a lejárt határidő kitolásával válaszolt. Végül a kommunista kitüntetések után járó nyugdíjpótlékok tizedéről állapította csak meg, hogy méltatlanul jár. A Jobbik választ vár arra: döntő többségük miért kap a jövőben is plusz juttatást efféle kitüntetések miatt?

Ráadásul, ha a kormány nem szabotálta volna el a végrehajtást, még akkor sem érintené az például a Mansfeld Péterre halálos ítéletet kérő ügyészt, Mátsik Györgyöt sem. A törvénybe foglalt felülvizsgálat ugyanis nem vonatkozik azokra, akik az előző rendszerben pártállami vezetőként kiemelt bérezésben, ezáltal ma kiemelt alapnyugdíjban részesülnek, akár pótlék nélkül is. Ehhez a Jobbik által már 2010 júliusában benyújtott törvényjavaslat elfogadása volna szükséges, amelynek még napirendre vételét is rendszeresen leszavazza a Fidesz és az MSZP, Biszku Béla legnagyobb örömére.

A nemzeti ellenzék szerint a kormány egy félmegoldásnak is kevés látszatintézkedéssel akarja kifogni a szelet a Jobbik vitorlájából, miközben a kommunista luxusnyugdíjak nem 142, hanem több ezer embert érinthetnének, és évi több milliárd forintot jelenthetnének, ha az MSZMP Központi Bizottságának tagjaitól kezdve a párttitkárokon és besúgó békepapokon át a vérbírókig mindenkire kiterjesztenénk a felülvizsgálatot.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek