2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Magyar helyzetkép a sokszínűségi és családbarát intézkedésekről a III. Esélykonferencián

Magyar helyzetkép a sokszínűségi és családbarát intézkedésekről a III. Esélykonferencián

A fejlődésnek a nagyvállalati szektor a motorja

Az mtd Tanácsadói Közösség május 30-án mutatta be a 2012-es Sokszínűségi benchmark kutatásának eredményeit a III. Esélykonferencia keretében, aminek fókuszában idén a családbarát munkahelyek kialakítása és a konkrét munka-magánélet egyensúlyát támogató intézkedések voltak, ezzel is hozzájárulva a hazai jó gyakorlatok népszerűsítéséhez, a HR kultúra folyamatos fejlődéséhez.

A kutatási adatok alapján legjobb gyakorlatokat felmutató, a munkahelyi esélyegyenlőség terén élen járó vállalatok a konferencia végén a Sokszínű és Családbarát Szervezet TOP 10 elismerésben részesültek. A rangos esemény elsődleges célja a mindkét nem és minden generáció számára családbarátnak mondható foglalkoztatási gyakorlatok bemutatása volt. A felmérés eredményével rá kívántak világítani arra is, milyen üzleti előnyökkel jár az esélyegyenlőségi intézkedések alkalmazása a szervezet egészére nézve.

Tardos Katalin, a benchmark kutatás szakmai vezetője elmondta, hogy a kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a sokszínűséggel egyre több vállalat stratégiai szinten is foglalkozik, és a 2010-es kutatás eredményeihez képest nőtt az átlagos Sokszínűségi Index. „A cégek első számú indítéka a sokszínűségi politika megteremtésében  demográfiai okokra vezethető vissza (minden korcsoport reprezentált, sok kisgyermekes dolgozik a cégnél), de további fontos indíték a tehetséges munkavállalók megtartása, az etikus magatartás, valamint, hogy a szervezeti kultúra része a diverzitás. Bíztató jel, hogy az elmúlt két évben kis mértékben nőtt a hátrányos helyzetű foglalkoztatott csoportok átlagos száma és az esélyegyenlőségi politika intézményesültsége a kérdőívet kitöltő cégek körében. Míg 2008-2010 között stagnált a munkáltatók – a Sokszínűségi Index alapján számított – esélyegyenlőségi és sokszínűségi teljesítménye, 2010-12 között kis mértékben, de javult.” – összegezte a kutatás eredményeit Tardos Katalin, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója, az mtd Tanácsadó Közösség szakmai vezetője.

A workshopok témái és fő üzenetei
Az előadások és az azt követő workshopok során többek között szó volt a munka-magánélet egyensúlyáról, a családbarát munkaadói márkáról, az atipikus foglalkoztatásról, a társadalmi felelősségvállalás és a munkajogi szabályozás kapcsolatáról, az egyre hangsúlyosabbá váló apaszerepről, valamint a bölcsődék, óvodák, családi napközik rendszeréről. A szekcióüléseken a résztvevők interaktív módón megosztották a saját és vállalatuk tapasztalatait illetve a jó gyakorlatokat is. A szekcióbeszélgetések összegzéseként a következő megállapításokat tették a résztvevők: a munka-magánélet egyensúlya tekintetében a szakértők megfogalmazták, hogy a jelenleg érvényes munka törvénykönyve a legtöbb esetben nem a munkavállalóknak kedvez, és el kell szakadnunk attól a sztereotípiától, hogy a családbarát szemlélet csak a gyereket jelenti, hiszen bárkinek lehet beteg hozzátartozója, fogyatékos testvére, rokona stb., akik miatt szintén fontos, hogy milyen családbarát intézkedésekkel segítik a dolgozókat. Ugyanakkor az is látható, hogy a családbarát intézkedések, a társadalmi felelősségvállalás nem csak a nagy szervezetek privilégiuma, a kis és középvállalatok is lehetnek családbarátok, ha a vezetőség, a tulajdonos elkötelezett. A munkaadói márka építése könnyebb, ha van már egy ismert termékmárka illetve fontos az X és az Y generáció felé történő kommunikációt megkülönböztetni.
Az atipikus foglalkoztatás sikeres alkalmazásához a résztvevők egyetértése alapján három tényező szükséges: a transzparencia, a bizalom és a kommunikáció. Az apaszerep témakörben megállapították a résztvevők, hogy kulcsfontosságú ennek a tudatos kifelé kommunikációja és végül magánjellegű gyerekintézmények rendszeréről, ún. vállalati bölcsődék és óvodák fenntarthatóságáról, működtetéséről mutattak be konkrét,nagyon jól működő gyakorlatokat.

A Sokszínű és Családbarát Szervezet TOP 10 díj nyertesei
A konferencia díjátadó gálával zárult, amelynek során a Sokszínű és Családbarát Szervezet Top 10 díjjal ismerték el az esélyegyenlőség és családbarát vállalati intézkedések terén kimagasló teljesítményt nyújtó vállalatokat. A nyertesek az átlaghoz képest több hátrányos helyzetű csoportból érkező munkavállalót foglalkoztattak, több esélyegyenlőségi és sokszínűségi politikája intézményesült, és az átlagnál jóval több HR eszközzel és szolgáltatással, juttatással támogatták meg ezt a folyamatot. A nyertes vállalatok ABC sorrendben: Citibank Magyarország, Hewlett-Packard Magyarország Kft., Jabil Circuit Magyarország Kft., K&H Bank Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Nestlé Hungária Kft., Nyírségvíz Zrt., Provident Pénzügyi Zrt., Unilever Magyarország Kft.
Újítás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy idén először Sokszínű Szervezet TOP 10 KKV külön díjban részesítettek egy kisvállalatot a nagyvállalatok mellett. A díjat a Rati Kft. ügyvezetője vette át. Ezzel a különdíjjal a kis- és középvállalati szektor szereplőinek felelősségét kívánják hangsúlyozni a díj alapítói, rámutatva arra, hogy vállalatmérettől függetlenül, van értelme törekedni a tudatosan felépített, sokszínű és családbarát szervezetté való válásra.

Az mtd Tanácsadói Közösségről
Az mtd Tanácsadói Közösség-et 2008-ban alapította az azóta is működtető mtd Tanácsadó Kft., ami egy társadalmi célú üzleti vállalkozás. Tanácsadási, képzési tevékenységükkel, kétévenkénti kutatásukkal és az azt követő szakmai konferenciával szeretnék támogatni a munkaerőpiacon hátránnyal élő, dolgozni kívánó személyekre nyitott, befogadó szervezeti kultúrák kialakulását, elterjedését. Abban hisznek és tapasztalják is, hogy az üzleti célokkal harmonizáló, tudatosan felépített, stratégiailag megalapozott esélyegyenlőségi intézkedések nagyban hozzájárulnak a vállalatok pozitív társadalmi megítéléséhez, CSR tevékenységük és üzleti eredményeik sikeréhez is. Céljuk, hogy a magyarországi intézmények és nagyvállalatok mellett, a kis- és közép-vállalkozások vezetői és HR szakemberei mind nagyobb körben élni tudjanak a munkahelyi diverzitás adta üzleti előnyökkel, ezért is törekednek a piaci információk, szakmai ismeretek hatékony megosztására. További információ: www.mtdtanacsado.hu

A III. Esélykonferencia és a Sokszínű Szervezet TOP 10 díjról
A konferencia fókuszában az mtd Benchmark Kutatás eredményeinek közzététele állt, rendkívüli hangsúlyt fektetve a családbarát munkahelyi gyakorlatokra. A konferencián többek között szó volt a munka-magánélet egyensúlyáról, az atipikus foglalkoztatásról, a társadalmi felelősségvállalás és a munkajogi szabályozás kapcsolatáról, az egyre hangsúlyosabbá váló, egyben változó apaszerepről, valamint a bölcsődék, óvodák, családi napközik rendszeréről. A konferencia díjátadó gálával zárult, amelynek során a Sokszínű és Családbarát Szervezet Top 10 díjjal ismerték el az esélyegyenlőség és családbarát vállalati intézkedések terén kimagasló teljesítményt nyújtó vállalatokat. 2011 óta az mtd Tanácsadói Közösség ezzel díjazta a legjobb esélyegyenlőségi, sokszínűségi gyakorlatokat felmutató cégek törekvéseit. Azok a szervezetek kapják meg, amelyek a szakmai közösség benchmark kutatása alapján meghatározott Sokszínűségi Index alapján a legjobb 10 helyezést érték el. Az index egy 0-tól 100-ig terjedő skálán értékeli a vállalati teljesítményt, a sokszínűségi stratégiát, illetve az adott kutatás témáját (családbarát szervezetek), így jobban összehasonlíthatóak, benchmarkolásra is alkalmasak a szervezetek teljesítményei. Újítás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy idén először TOP 10 külön díjban részesítettek egy a KKV szektorban működő vállalatot is a nagyvállalatok mellett. Ezzel a díjjal arra törekednek, hogy a kis- és középvállalati szektor szereplőit is motiválják a sokszínű és családbarát szervezetté válásra. A díj elnyerése feljogosítja a nyertes szervezeteket 2 évig egyedi logóhasználatra is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek