2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Bomlás lélekkel és testtel

A tehetséges fiatal magyar író, Lakatos Levente új könyve jóvoltából elkalandozhatunk a szexuális tabuk és sokkoló gyilkosságok világában – a cselekmény ugyanis egy feltörekvő írónő és egy férfiprostituált bizarr munkakapcsolata köré épül. Mint látható tehát, a két fő szórakoztatóelem, azaz a szex és a vér egyaránt nagy mennyiségben található meg az Ulpius-ház gondozásában megjelent Bomlásban – ráadásul ennél azért többre is bukkanhatunk a lapok közt, ezúttal ugyanis igaz a mondás: aki keres, az talál.

A bevezetésben már megnevezett két szereplő mellett az események középpontjában a sikeres kriminálpszichológus, dr. Lengyel áll, akinek amellett, hogy egyszerre két gyilkossági ügyet kell megoldania, meg kell küzdenie élete egyetlen, ám csillapíthatatlan démonával: a szexuális vággyal. Mint látjuk, megvan tehát a magyar, szexuális értelemben vett Dexter Morgan – a párhuzam nyilván erősen sántít, abban viszont mégsem, hogy mindkét karakter egészen sajátos nézőpontból látja az életet, illetve mások és maguk tettét… Lehet, hogy nekik van igazuk?

Az amerikai erotikus thrillerek erős idegzetű rajongói véres és buja regényt kapnak kézhez, modern mesét szexről és halálról – szigorúan 18 év feletti olvasóknak. Egyébként nem tudom, hogy ez a korhatár-besorolás valaha valakit visszatartott-e már. De akkor legyünk társadalmilag felelősek: gyerekek, ne olvassatok ilyeneket. Még ezt a cikket se. Tényleg ne. Mondom, NE. (Azért érdemes belegondolni abba, hogy ez miért van így…)

Visszakanyarodva a könyvre – remélem, most már tényleg csak felnőttek olvasnak… –, a legtöbb erotikus mű hibája, hogy a szexuális töltetű részeket túl plasztikusan írja le, minden más viszont abszolút felszínes. Lakatos Leventénél ez nincs így, hisz a fiatal magyar író eddig is szókimondó stílusáról volt ismert, melynek a Bomlás esetében tehát külön megvan az előnye. Kell is, mert minél több minden emel ki egy könyvet a többi ötven(ezer) hasonlóból, annál egyedibb – ezzel ugyan nem mondtam túlságosan új dolgot, de a változatosságot még talán a célközönség is kedveli. (Erre bővebben a hamarosan megjelenő, Raine Miller sikerkönyvével, a Meztelenüllel foglalkozó cikkünkben térünk majd ki.)

A Bomlás esetében további plusz pont, hogy van benne történet is a szexen túl – méghozzá nem is akármilyen, ugyanis a cselekmény az erotika nélkül is megállná a helyét. Nyilvánvalóan nem kell világmegváltó, magvas gondolatokat várni – de ez még az erotika nélküli krimik esetén sem alapelvárás. Összességében tehát pozitív csalódás volt; noha továbbra sem tartom magam a műfaj kedvelőjének (ahhoz képest elég sokat foglalkozom vele), de ettől elvonatkoztatva a Bomlás egy kellemesen szórakoztató, többfunkciós regénynek számít – főleg azoknak, akik szeretik a hasonló típusú regényeket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek