2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Minden útikönyv Rómába vezet

Róma… Aligha akad ember, akit ne ragadna magával az olasz főváros látványa és hangulata: a római kor lenyomata a történelmi emlékművekben és maradványokban, a keskeny kis eldugott, kanyargó utcácskák jellegzetessége, a piaci kofák és árusok, a forgatag, vagy a futball. A letűnt antik és a mai modern kor közötti több évezredes távolságot a vallásosság és spiritualitás, az olaszokra oly’ jellemző mentalitás, lazaság, szenvedélyesség időtlensége hidalja át, a mediterrán környezetbe és életvitelbe ágyazódva.

A Róma – Utazás előtt, alatt, után… helyett? útikönyv egy lehetne a sok közül, azonban az alcím már sejteti, hogy ezúttal mégiscsak más jellegű példányhoz van szerencséje az éppen odautazni készülőnek. S valóban: a Panemex Kiadó új megközelítést alkalmazva a megszokott sablonok helyett, a fontosabb látványosságok alap-és keresztmetszeti rajzaival, a háromdimenziós utcatérképpel és kilenc egyedi tervezésű turistaútvonallal toldotta meg az úgymond „alapcsomagnak” számító illusztrációkat, fényképeket, térképeket, leírásokat és ajánlásokat. Nem csoda tehát, hogy otthon vagy a könyvesboltban már csak a könyvet forgatva, lapozgatva is szinte úgy érezzük, mintha az egykori hatalmas birodalmi központba csöppentünk volna. (Legfeljebb a forró, olasz kávé illatát hiányolhatjuk – hiába, azért a könyv sem mindenható…)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az olasz csizma közkedvelt pontjában több az egy főre eső látnivaló, mint bárhol máshol Európában. Mindent megtekinteni rengeteg időt ölelne fel, éppen ezért gondos, nem kis fáradtsággal és utánajárással járó tervezést igényel egy utazás megszervezése, ha nem szeretnénk lemaradni bármi fontosról. A szóban forgó útikönyv viszont remekül veszi ezt a nem kis akadályt, ugyanis általa lekerülhet vállunkról a városnézés és alternatív programlehetőségek megszervezésének terhe. Nehéz összefoglalni Rómát, de ezúttal a lehető legjobban sikerült.

Róma unalomig lerágott csontnak tűnhet, hiszen mint közkedvelt fő-vagy mellékszíntér számtalan filmben, könyvben feltűnik. Ennek cáfolatát mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy a hét domb városa a turisták térképén letörölhetetlen célpontként szerepel. Ennek mibenlétére fényt deríteni csupán valódi élmények, tapasztalatok, benyomások révén lehet és ajánlott, ezért aki megteheti, legalább egyszer látogasson el ebbe a csodálatos örök Róma városába.

Bártfai Eszter

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek